DYRERE: Nå kan det bli dyrere å passere bomringen på dager med høy luftforurensing. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DYRERE: Nå kan det bli dyrere å passere bomringen på dager med høy luftforurensing. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nå får Oslo tredoble takstene i bomringen på verstingdager

Dieseltaksten i rushtiden kan bli så høy som 177 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har fått myndighet til å endre bombepengetakstene midlertidig, og tiltaket trer i kraft straks.

Dette opplyser Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

Formålet med en såkalt beredskapstakst er å redusere trafikken i perioder med høy luftforurensning.

I praksis betyr dette at Oslo kommune og Akershus fylkeskommune kan ta i bruk bompengetakster som er tre ganger så høye som de ordinære takstene. Dette betyr at bensinbiler og ladbare hybridbiler må ut med 132 kroner for hver passering, mens dieselbiler må ut med 147 kroner. I rushtiden øker prisen til hele 162 og 177 kroner.

Vilkårene for å øke prisen er at grenseverdiene etter forurensningsforskriften § 7-6 er overskredet eller at det er fare for en slik overskriding.

Inntektene fra takstøkningen skal dekke Akershus og Oslos tiltak for å få ned biltrafikken, som gratis kollektivtransport i perioden takstene gjelder. Inntekter, som ikke blir benyttet til slike tiltak, skal fordeles i samsvar med Oslopakke 3-avtalen, heter det i pressemeldingen.

– Dette er en forskrift de selv har bedt om. Vi jobber alle for bedre luftkvalitet, men politikerne i Oslo og Akershus bør tenke seg nøye om før de griper til dette nye verktøyet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.