«Mirakelbabyen» Vanellope er født med hjertet utenpå kroppen

Da Naomi var gravid i niende uke, fikk hun beskjed om at hun burde ta abort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vanellope Hope Wilkins skulle egentlig blitt født julaften, men istedet har hun blitt et ekte lite førjulsmirakel.

22. november ble hun født ved keisersnitt ved Glenfield sykehus i Leicester, Storbritannia. Det var slett ingen selvfølge at det skulle gå bra.

Se video øverst! (NB: Sterke inntrykk)

Rådet til abort

Allerede tidlig i svangerskapet ble tilstanden til Vanellope oppdaget på ultralyd. Hun har ectopia cordis, som betyr at hun ikke har brystbein, og hjertet hennes ligger helt ubeskyttet utenpå kroppen.

– Det var et sjokk å se ultralyden som viste at hjertet lå utenpå kroppen, og vi ble veldig redde siden vi ikke visste hva som ville skje videre, sier moren Naomi Findlay (31) til BBC.

– Vi ble anbefalt å avslutte svangerskapet fordi sjansen for å overleve var nærmest lik null. Ingen trodde hun ville overleve bortsett fra oss, sier pappa Dean Wilkins (43).

Tilstanden er ekstremt sjelden. Man regner med at det skjer fem til åtte ganger, på en million fødsler, ifølge sykehuset.

– Hun ga meg styrke

– Det var aldri noe alternativ å ta abort etter å ha sett hjertet hennes banke i uke ni, selv om det var utenfor kroppen. Det var på en måte hennes styrke som ga meg styrke til å fortsette, sier Naomi.

Naomi Findlay og Dean Wilkins er stolte foreldre til tre uker gamle Vanellope. FOTO:Ben Birchall/PA via AP
Naomi Findlay og Dean Wilkins er stolte foreldre til tre uker gamle Vanellope. FOTO:Ben Birchall/PA via AP

Paret fikk beskjed om at det var sannsynlig at det var flere kromosomfeil knyttet til tilstanden. De betalte derfor selv for blodprøver som viste at det ikke stemte.

Foreldrene fikk tett oppfølging av sykehuset, men det har ikke vært et lett svangerskap. Da barnet skulle forløses, var 50 leger og sykepleiere involvert. Mindre enn 50 minutter etter keisersnittet, lå den lille jenta på operasjonsbordet.

Barnelege Frances Bu'Lock, sier at legeteamet ikke var optimistiske før fødselen. Men at ting ser mye bedre ut nå.

– Vanellope er mye, mye bedre, og viser seg å være veldig sterk, sier hun.

Her blir Vanellope hentet ut med keisersnitt. Man kan se hjertet som henger ut av brystet. 50 minutter senere lå hun på operasjonsbordet. FOTO: Glenfield Hospital.
Her blir Vanellope hentet ut med keisersnitt. Man kan se hjertet som henger ut av brystet. 50 minutter senere lå hun på operasjonsbordet. FOTO: Glenfield Hospital.

Må operere inn beskyttelse

Uten brystbein må legene finne andre løsninger for å beskytte hjertet som nå ligger under huden på Vanellope.

– Hun trenger innretninger for å beskytte hjertet i kroppen. Kanskje vi kan bruke 3D-printing, eller noe organisk som kan dyrkes fram, sier hun.

Neste skritt er å få den lille jenta koblet fra pustemaskinen.

– Hun bekjemper alle hindre. Hun er mer enn et mirakel, sier pappa-Dean.

Foreldrene kalte jenta opp etter den lille jenta Venellope fra Disney-filmen Rive Rolf.