Slik har «The Ginger Mourinho» gjort Burnley til et topplag

– Nøkkelspillerne må beholdes. Men Sean Dyche er klubbens største ressurs, sier Christian Kalvenes til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ashley Barnes' vinnermål i det 89. minutt sørger for at Burnley ligger foran storlag som Liverpool, Arsenal og Tottenham - i alle fall før onsdagens kamper.

– Det målet er så Burnley. Hvis du slår opp på Burnley FC i Oxford Dictionary, så får du opp det målet. Rett opp på en spiss, det skal egentlig være umulig å score i slike situasjoner, sier TV 2-ekspert Brede Hangeland om målet som sikret 1-0-seieren mot Stoke.

Se den typiske Burnley-scoringen i videovinduet øverst i saken.

– De vinner akkurat så vidt. Det er akkurat det som må til. De slipper til veldig lite sjanser. Det er så imponerende, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

På nivå med Manchester-lagene
Defensiv trygghet er noe av det som har vært Burnleys store styrke denne sesongen. Laget har holdt nullen hele åtte ganger og kun slippet inn tolv mål. Manchester-lagene er de eneste som har sluppet inn mindre mål (elleve).

– Det er nøkkelen. Det å klare å vippe jevne kamper den rette veien. Det krever mye av spillerne mentalt. Dyche har laget en oppskrift. Han må være årets manager til nå, i konkurranse med Guardiola, sier Hangeland.

Selv om laget kun har scoret 16 mål på 17 kamper, har det likevel vært nok til å plukke 31 poeng. Det betyr en foreløpig fjerdeplass, men Arsenal, Liverpool og Tottenham kan alle gå forbi med seier i sine kamper onsdag kveld. Stamsø Møller mener Dyches kampledelse mot Stoke var en typisk Burnley-seier.

– Han setter inn mindre og mindre bevegelse, men mer og mer kraft. Det er spillere han har signert for den oppskriften han har laget. Det er vanskelig å forsvare seg mot. Fotball kan være veldig enkelt, selv om mange mener det ikke er så vakkert å se på, sier Stamsø Møller.

– Kan også spille ut lag
I forrige sesong endte Lancashire-klubben på 16. plass.

– Burnley har utviklet seg mye denne sesongen. Tidligere spilte de altfor mye langt. Men de har signert spillere som Defour, Gudmundsson og Brady. De kan gå et kvarter i en kamp og spille ut et lag også, det er ikke bare lemping. De har satt et system, men det virker også som spillerne får litt frihet, sier Stamsø Møller.

Burnley hadde sin aller første Premier League-sesong i 2009/10. Den gang spilte bergenseren Christian Kalvenes i klubben.

– Jeg følger fortsatt bra med på klubben. Sesongstarten har vært fantastisk. De hadde nok ikke trodd på en så god start. Førsteprioriteten vil nok være å karre til seg nok poeng til å holde plassen. Men med en så god start, så kan man heller begynne å ha fokus på lagene foran seg og ikke bare bak. Det kan føre til en veldig morsom vårsesong. Forhåpentligvis vil man holde seg i flytsonen, og vårsesongen kan spilles uten samme press som tidligere sesonger, sier Kalvenes til TV 2.

– Hvor høyt kan Burnley ende ved sesongslutt?

– Det er vanskelig å si. Det handler om å unngå en større «down-periode». Leicester er eksempelet på at alt er mulig. Topp ti hadde vært fantastisk, sier den tidligere Burnley-spilleren.

– Hva med Europa-spill?

– Det hadde vært utrolig. Men det er såpass mange gode lag som er med i den kampen. Januarvinduet kan fort bli avgjørende. Det er nok spillere som andre klubber er interesserte i, for eksempelt Jack Cork og James Tarkowski. Det er nøkkelspillere man må beholde. Men den aller viktigste ressursen i klubben er manager Sean Dyche.

Engelskmannen kom til klubben i 2012. Den gang spilte klubben i Championship. Fra før var det kun én sesong i Watford Dyche kunne vise til på cv'en. Etter to sesonger under Dyches ledelse, rykket The Clarets opp igjen. Hans første sesong på øverste nivå endte med nedrykk, men «The Ginger Mourinho» fikk likevel fortsette.

– Han har fått fantastiske resultater med begrensede ressurser. Han har en veldig høy stjerne hos supporterne, sier Kalvenes.

46-årige Dyche har også en brukbar spillerkarriere bak seg, men han spilte aldri høyere enn nest øverste nivå i England.

Julen blir avgjørende
Bergenseren mener at Dyche har fått utrolig mye ut av Burnley-laget. Han ser store forskjeller fra det laget som spilte Premier League i 2009/10. Den gang var det Owen Coyle (frem til januar) og Brian Laws som ledet laget.

– Strukturen er vesentlig bedre nå. Vi var for naive, og kanskje litt for opptatt av angrepsspillet. Vi slapp som regel inn altfor mange mål.

Nå venter en svært hektisk juleperiode for Premier League-klubbene. Og Burnley skal i tillegg møte tøff motstand, deriblant Tottenham og Manchester United.

– Det er ofte i julen utfordringene begynner for mindre klubber. Lagene med dobbeldekning nyter svært godt av dette når det spilles mye fotball på kort tid. Om Burnley fortsatt henger med i toppen i februar, kan det bli en utrolig morsom vår, sier Kalvenes.

PS! Norske Fredrik Ulvestad var ubenyttet reserve for Burnley i tirsdagens kamp. Nordmannen har ennå ikke spilt noen seriekamper for klubben i årets sesong.