Ny vri på julebaksten- shortbread og julekuler av sjokolade

Konditor Sverre Sætre viser oss litt mer avansert julebakst. For han er det viktigste utseende, teknikk og smaker. I dag låner han kjøkkenet til Wenche og lager shortbread med litt spennende julepynt og julekuler av sjokolade.

Shortbread med mandler, appelsin og tørkede bringebær

Rist mandlene i ovnen før bruk for å få maksimalt ut av smaken.

Ca. 25 stk
140 g mandler
120 g melis
250 g smør, romtemperert
50 g egg (1 stk)
260 g hvetemel
Finrevet skall fra 1 appelsin (bare det gule)
ca. 2 ss tørkede bringebær (kan erstattes med finhakkede tørkede tranebær eller annen tørket frukt)

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader. Mal eller finhakk mandlene, og legg dem utover et stekebrett. Stek dem gylne. Rør med en tresleiv av og til. Avkjøl mandlene i romtemperatur.

Rør sammen smør og melis i en kjøkkenmaskin med grind eller med en tresleiv. Rør inn de kalde mandlene. Rør så inn egg, appelsinskall og mel. Ha i bringebærene til slutt. Ha massen på et bakepapir, og sett den i kjøleskapet til den blir hard.

Forvarm ovnen til 170 grader.

Ta ut massen og kjevle den til ca.1 cm tykk leiv. Prikk deigen med en gaffel. Stikk ut rundinger med en utstikker på 3,5 cm i diameter, eller skjær firkanter på 3 x 3 cm. Legg kjeksene på en bakeplate med bakepapir og stek dem lett gylne, men fortsatt ganske lyse. Det tar ca. 15 minutter. Avkjøl.

Når kjeksene er avkjølte, dekoreres de med mørk sjokolade.

Smelt mørk sjokolade i vannbad. Legg en liten teskje smeltet, mørk sjokolade på toppen av hver kjeks.

Tips: Sett et lakkstempel med et fint motiv i fryseren til det blir kaldt. Sett det kalde stempelet på den smeltede sjokoladen og la det stå noen sekunder til sjokoladen har stivnet. Løft stempelet forsiktig av. Stemplet må settes på frys med jevne mellomrom slik at det holder seg kaldt.

Julekuler med en overraskelse

Støp små sjokoladehalvkuler i halvkuleformer. Sett sammen to halvkuler fylt med med noe godt og evt. en hyggelig hilsen.

Se video for å se hvordan julekulene settes sammen!