FOR MYE ASTMAMEDISIN: Chris Froome har lov til å bruke astmamedisin, men en prøve fra 7. september viste ulovlig høye verdier. Her er Froome i Bergen i september. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FOR MYE ASTMAMEDISIN: Chris Froome har lov til å bruke astmamedisin, men en prøve fra 7. september viste ulovlig høye verdier. Her er Froome i Bergen i september. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

TV 2s antidopingekspert om Froome: – En advarsel til andre utøvere

TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad er ikke så overrasket over at Chris Froome er tatt med for høye verdier av astmamedisin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har hatt gjentatte saker som denne i internasjonal utholdenhetsidrett. Vi har hatt flere saker med salbutamol også i sykkel, og ikke minst også astmamedisinbruk som har vært utenfor reglementet. Men det er selvfølgelig dumt for Chris Froome, og det skal bli spennende å se hva dette gjør med hans planer for 2018, sier Kaggestad.

Froome har fritak for å bruke astmamedisinen salbutamol. Men 7. september hadde han ulovlig høy konsentrasjon av medisinen i kroppen da han ble testet etter en etappe i Vuelta a España. Briten risikerer nå å miste både sammenlagtseieren i Vueltaen og bronsen fra VM-tempoen i Bergen.

Ligger på grensen

Kaggestad sier det medisinske apparatet rundt Froome antakelig opererer helt på grensen av hva de har lov til å bruke av astmamedisinen. At han denne ene dagen hadde ulovlig høy konsentrasjon av medisinen, kan skyldes både overmedisinering, testens kalibrering og fysiologiske forhold, mener Kaggestad.

– Det er klart at det brukes sannsynligvis mye av disse stoffene når det først er i bruk, og det kan være lett å gå over grensen. Dette er en advarsel til utøvere om at dette kan skje når man bruker store doser av astmamedisiner som står på forbudslista, sier antidopingeksperten.

CAS-ekspert og jurist Robin Mackenzie-Robinson er klar på at Froome er dopingtatt.

– Det er ikke noe tvil om at man har brutt antidopingregelverket når man har avlagt en positiv A- og B-prøve. Man har hatt noe i kroppen som man ikke skal ha. Han er imidlertid ikke dømt og han vil nok gjøre det han kan fremover for å forsøke å bevise sin uskyld, sier Mackenzie-Robinson.

Astma-debatt

Froome har kjempet hardt for å vinne Spania rundt. At han nå er i doping-trøbbel, er ødeleggende for britens omdømme.

– Det vil også bli en diskusjon rundt medisinbruken generelt blant toppidrettsutøvere som vi har her hjemme rundt astmamedisin i forbindelse med Martin Johnsrud Sundby-saken, sier Mads Kaggestad.