TUNGE TAK: Det er ikke bare bare å ha manneinfluensa. En liten trøst kan være at den kanadiske professoren Kyle Sue mener at menn faktisk blir dårligere enn kvinner når de har influensa.
TUNGE TAK: Det er ikke bare bare å ha manneinfluensa. En liten trøst kan være at den kanadiske professoren Kyle Sue mener at menn faktisk blir dårligere enn kvinner når de har influensa. Foto: Illustrasjonsfoto/Shutterstock

«Alle» lo av legens symptomer – nå vil han bevise at manneinfluensa er ekte

– Neste gang menn blir kritisert for å overdrive symptomene, kan de si: «Hei, se på denne studien, det er bevis på at jeg ikke overdriver!», sier kanadisk professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Kyle Sue så seg tidligere i år lei av å bli anklaget for å overdrive influensasymptomene sine. Derfor bestemte han seg for å selv forske på manneinfluensa – eller «man flu», som det ofte kalles.

I en avhandling basert på tidligere studier, som er både vitenskapelige og ikke så vitenskapelige, setter kanadieren fokus på hvorfor menn tilsynelatende tåler forkjølelse og influensasymptomer dårligere enn kvinner.

– Jeg håper at neste gang menn blir kritisert for å overdrive symptomene sine, kan de si: «Hei, se på denne studien, det er bevis på at jeg ikke overdriver!», sier han til The Guardian.

Sue, som er professor i medisin på Memorial University of Newfoundland, har også undersøkt hvorfor den angivelige forskjellen mellom menn og kvinner har utviklet seg.

PÅ SYKEHUSET: Kyle Sue er professor i medisin, og jobber som familielege på Memorial University of Newfoundland (MUN). Foto: MUN
PÅ SYKEHUSET: Kyle Sue er professor i medisin, og jobber som familielege på Memorial University of Newfoundland (MUN). Foto: MUN

– Jeg mener at forskning peker mot at menn har et svakere immunforsvar når det kommer til vanlige virale luftveisinfeksjoner og influensa. Dette er vist i det faktum at de har verre symptomer, og de varer lengre, og det er større risiko for at de havner på sykehus, og det er høyere sannsynlighet for at de dør av det, sier han.

Østrogen tåler virus bedre?

Flere ganger tidligere er det blitt konkludert med at manneinfluensa ikke er en myte.

I 2016 hevdet professor i molekylær mikrobiologi og immunologi ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Sabra Klein, at det kvinnelige hormonet østrogen har antivirale egenskaper.

Han mener at dette gjør at kvinner tåler influensa bedre enn menn.

Vitenskapen bak

Sues studie er publisert i anerkjente British Medical Journal, og Sue har gitt den navnet «The science behind “man flu”».

Her ser Sue tilbake på flere tidligere studier, og fremlegger det han mener er bevis på at menn virkelig opplever verre symptomer enn kvinner når det kommer til virale luftveisinfeksjoner.

Legen viser blant annet til tidligere studier hvor mus er blitt brukt, og hvor det kommer frem at testosteron kan svekke immunforsvaret mot influensavirus, mens visse kvinnelige kjønnshormoner kan øke dette forsvaret.

Han viser videre til amerikanske forskning, hvor det kommer frem at menn har høyere dødsrate koblet til influensa, enn det kvinner på samme alder har.

Videre ser han også på evolusjonen, og viser til en teori om at menn går i dekning for å beskytte seg selv mot andre menn.

– Å ligge på sofaen, og ikke gå ut av senga, og motta hjelp til dagligdagse aktiviteter kan også være en evolusjonær oppførsel som beskytter mot fiender, påstår han.

«Utilstrekkelig omsorg-sorg»

Tall fra Hong Kong viser at menn oftere havner på sykehus i forbindelse med influensa enn det kvinner gjør.

– Siden halvparten av verdens befolkning er menn, kan det å kalle mannlige virale respiratoriske symptomer «overdrevet», uten sterke vitenskapelige bevis, ha store implikasjoner for menn. Det inkluderer sorg over utilstrekkelig omsorg, skriver Sue.

Vil ha flere studier

Sue medgir at studien ikke så på andre forskjeller mellom mennene og kvinnene, som for eksempel om de røyket, eller om for eksempel menn ikke er like flinke til å ta vare på seg selv, eller om de ikke i like stor grad som kvinner oppsøker medisinsk hjelp.

– Det trengs flere studier med høy kvalitet som kan kontrollere andre faktorer mellom menn og kvinner før vi endelig kan avgjøre at denne forskjellen i immunforsvaret eksisterer, sier han til The Guardian.

Deretter slår han et slag for alle menn som har blitt latterliggjort for å bli svært dårlige når de har influensa.

– Jeg synes at alle skal få la tvilen komme dem til gode når de er syke, sier han.

Han foreslår også at det kanskje er på tide med «mannevennlige rom», som er utstyrt med store TV-skjermer og lenestoler hvor «menn kan komme seg fra de forstyrrende effekten manneinfluensa har i ro og mak».