I TRØBBEL: Chris Froome har brutt dopingbestemmelsene.
I TRØBBEL: Chris Froome har brutt dopingbestemmelsene. Foto: Francisco Seco

Froome i dopingtrøbbel

Chris Froomes urinprøve viste for høy konsentrasjon av astmamedisin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chris Froome er i trøbbel. En urinprøve tatt etter den 18. etappen av Vuelta a España viste at sykkelstjernen hadde for høy konsentrasjon av salbutamol i urinen.

Froome risikerer nå utestengelse og kan bli fratatt sammenlagtseieren i Vueltaen.

Team Sky skriver på sin hjemmeside at urinprøven viste en konsentrasjon på 2000 nanogram per milliliter (ng/ml) salbutamol. Wada tillater en konsentrasjon på 1000 nanogram per milliliter.

– Astmaen ble verre i Spania rundt så jeg fulgte laglegens råd om å øke min dose av salbutamol. Som alltid la jeg stor vekt på å forsikre meg om at jeg ikke tok mer enn den tillate dosen, sier Froome.

Nibali er kritisk

Det var 7. september at Froome avla den positive dopingprøven. Han fikk akutte astmasymptomer underveis i Vueltaen, og hadde en dårlig dag på sykkelen på den 17. etappen. Da tapte Froome 42 sekunder til Vincenzo Nibali og lå ett minutt og 16 sekunder foran italieneren i sammendraget. Dagen etterpå følte Froome seg langt bedre. Han kom i mål 21 sekunder foran Nibali og økte ledelsen i sammendraget.

Italieneren har uttalt seg om Froome-saken til Tuttobici.

– Det regnet i Spania da Froome testet positivt. Det er vanskelig å tro at han hadde astma. Jeg har de samme problemene som han, men når det regner påvirker pollenet meg ikke. Da trenger jeg ikke ventolin. Om han skulle bli funnet skyldig kan ingen kan gi meg følelsen av å vinne Vueltaen igjen og stå øverst på podiet i Madrid, sier Nibali.

I ettertid har Tuttobici fjernet første del av Nibalis sitat.

Wada-reglene sier at man ikke trenger medisinsk fritak for salbutamol-bruk opp til 1600 mikrogram (mcg) over en periode på 24 timer. Over 12 timer er den tillate grensen 800 mikrogram.

Nå har Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) bedt Froome forklare seg.

– Jeg tar min posisjon i sporten svært alvorlig. UCI gjør helt rett i å undersøke mine testresultater og sammen med laget mitt vil jeg gi dem all informasjon de ber om, sier Froome.

Tror på frifinnelse

Ettersom salbutamol er et særskilt stoff blir ikke Froome midlertidig suspendert mens UCI behandler saken.

Sky-sjef Dave Brailsford sier laget nå vil gjøre det de kan for å forklare den positive dopingprøven.

– Det er komplekse medisinske og fysiologiske spørsmål som påvirker metabolismen og utskillelsen av salbutamol, sier Brailsford.

– Jeg har full tiltro til at Froome fulgte de medisinske rådene for å holde astmasymptomene i sjakk, og at han ikke tok en større dose enn tillatt. Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe å besvare disse spørsmålene, sier Brailsford.

Ingen av de andre 20 testene fra Vueltaen viste for høy konsentrasjon av salbutamol. Froome har også i samme periode oppgitt at han brukte astmamedisin. Froome fikk beskjed om den positive dopingprøven samme dag som han tok bronse på VM-tempoen i Bergen.

Team Sky skriver at ingen regler er blitt brutt, men at UCI har stilt spørsmål rundt den høye konsentrasjonen av salbutamol for å forsikre seg om at Froome ikke har brukt mer enn den tillate dosen.

– Vet han ikke har gjort noe galt
Den norske sportsdirektøren Gabriel Rasch er for tiden på treningsleir på Mallorca sammen med Froome. Rasch forteller at det har vært noen hektiske timer.

– Man blir litt distrahert, sier han.

Han fikk beskjed om saken tirsdag kveld.

– Jeg vet at han ikke har gjort noe galt. Når alt er analysert så skal det gå bra. For oss er det viktig å kjøre på videre. Vi må konsentrere oss om jobben vår, trening og planlegging for sesongen. Så får legeapparatet ta seg av den saken der. Det er viktig for oss å støtte Froome og sørge for at han ikke henger seg for mye opp i det, sier Rasch.

– Har du snakket med Froome selv?

– Ja. Han har visst det en stund. Han var en av de første som fikk beskjed. Fordelen vår er at han ble testet over 20 ganger i Vueltaen. Vi har prøver fra hver eneste dag i fire uker. Det tror jeg er en fordel for saken vår, sier han.

Rasch forteller at Froome fikk helseproblemer underveis i Vueltaen.

– Han fikk en infeksjon i brystet og en halsbetennelse. Det setter seg veldig fort i brystet hans. Astmamedisin er den beste medisinen for å unngå bronkitt. Medisinen er en måte å stoppe det på.

Den norske sportsdirektøren forteller også om hvordan de andre rytterne reagerte da de fikk nyheten.

– Rytterne reagerer på at noen har lekket saken. Det er sånn som ikke skal komme ut i media i det hele tatt med mindre det er en positiv dopingtest. Det verste jeg kan se for meg er at han blir utestengt, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Vi må bare vente å se hva som blir resultatet, sier Rasch, og understreker at det ikke er snakk om positive prøver, men unormale funn.

– Det er en stor forskjell. Et unormalt funn kan være noe som er på grensen. Det kan være en grunn til at de er det, som lave kortisol-nivåer. Det må undersøkes nærmere, sier han.

Høyere konsentrasjon enn Sundby
Salbutamol er det samme stoffet som Martin Johnsrud Sundby i sin tok altfor mye av. Skistjernen fikk administrert en nær ti ganger for høy dose av astmamedisinen ventoline på forstøverapparat. Saken gikk helt til Den internasjonale voldgiftsretten (CAS). Sundby ble utestengt i to måneder. Sundby hadde en salbutamol-konsentrasjon på 1340 nanogram per milliliter i Davos desember 2014 og 1360 nanogram per milliliter i Toblach januar 2015.

Den anerkjente sykkeljournalisten Daniel Friebe påpeker at den italienske syklisten Diego Ulissi ble utestengt i ni måneder da han avla en prøve med en konsentrasjon på 1920 nanogram per milliliter i 2014.

Hvis Froome får en lignende straff er han tilbake akkurat en måned før Tour de France starter i 2018.