NEDERLAG: Roy Moore måtte se seg slått av demokraten Doug Jones i Alabama.
NEDERLAG: Roy Moore måtte se seg slått av demokraten Doug Jones i Alabama. Foto: Joe Raedle

utrolig valgdrama i usa:

Omstridte Roy Moore tapte senatorkampen i Alabama

For første gang på 25 år er en demokrat valgt til senator i Alabama.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den omstridte republikaneren Roy Moore ledet hele kvelden, men demokraten Doug Jones tok til slutt seieren i Alabama.

Amerikanske medier utropte den 63 år gamle advokaten Jones som vinner etter at 90 prosent av stemmene var telt opp og han hadde en oppslutning på 49,7 prosent.

Dermed blir republikanernes flertall i Senatet redusert til 51–49.

Det er første gang på 25 år at en demokrat har blitt valgt til senator i Alabama, ifølge CNN.

– Historisk dag

– Thank you Alabama!, skrev Jones på Twitter kort tid etter at resultatet ble klart. Deretter møtte han tilhengerne sine og ble tatt imot med stormende jubel.

– Jeg er overveldet. Men jeg har sagt gjennom hele valgkampen at 12. desember kom til å bli en historisk dag. Jeg tror jeg har ventet hele livet på dette, og nå vet jeg ikke hva jeg skal si, sa Jones.

Han understreket at Alabama nå har vist hele landet at befolkningen kan komme sammen. Det poenget var også demokraten Hillary Clinton raskt ute med på Twitter :

– Hvis demokrater kan vinne i Alabama, kan vi og må vi, kjempe overalt.

Roy Moore nekter å erkjenne nederlaget. Fra talerstolen var han klar på at det ikke er over.

– Stemmene strømmer fortsatt inn, sier Moore.

SENATOR: Doug Jones blir ny senator i Alabama. Det er første gang på 25 år at en demokrat tar jobben.
SENATOR: Doug Jones blir ny senator i Alabama. Det er første gang på 25 år at en demokrat tar jobben. Foto: Justin Sullivan

Valgthriller

Da 50 prosent av stemmene var telt opp hadde Moore en oppslutning på 51,5 prosent, mens Jones hadde 47,1 prosent.

Derfra var det duket for en skikkelig valgthriller, og da 88 prosent av stemmene var telt opp, var det dødt løp og begge kandidatene hadde en oppslutning på 49,2 prosent.

Republikanerne har for tiden kontroll over senatet med sine 52 representanter, mens demokratene har 48. Likevel har det vist seg vanskelig for presidenten å få gjennom lovforslag fordi flertallet er så knapt.

Nå som Doug Jones vant setet i senatet, vil det bli enda verre for Trump å få flertall for forslagene.

– Nå har republikanerne bare en stemme mer, pluss visepresidenten. Det betyr at de må få i havn både skattereform og budsjettavtalen raskere enn forventet, fordi Jones har planer om å tiltre relativt snart. Klarer de ikke det, vil Jones' stemme muligens gi en umiddelbar effekt. Trump har vært opptatt av å vise til politiske seire. Det blir enda vanskeligere nå, med et mindre flertall, sier USA-kommentator Thor Steinhovden.

Trump gratulerte

– Gratulerer til Doug Jones med en seier han har kjempet hardt for, skriver Trump på Twitter.

Han understreket at det var såkalte «write-ins» som i stor grad gjorde utslaget. Dette er et alternativ amerikanere har under et valg, der de i stedet for å krysse av for en av kandidatene kan skrive på et navn selv. Over 22.000 mennesker valgte dette alternativet.

Flere valgte å skrive navnet på en annen republikaner, ettersom de ikke ønsket å stemme på Roy Moore, og heller ikke på en demokrat.

– Folkene i Alabama er storartede, og republikanerne vil få en ny mulighet til å kapre denne stillingen veldig snart. Det tar aldri slutt, skrev presidenten.

Omstridt politiker

Det var stor spenning knyttet til valget, kanskje spesielt fordi Moore i november ble anklaget av seks kvinner for å ha forsøkt å innlede forhold med dem da de var tenåringer.

Moore har avvist alle beskyldningene, men de førte likevel til at flere av partikollegaene hans, inkludert republikanernes ledere i Senatet og Representantenes hus, Mitch McConnell og Paul Ryan, ba ham om å trekke seg.

President Donald Trump fortsatte likevel å støtte Moore, og senest tirsdag skrev han på Twitter at folk måtte stemme på republikaneren.

Moore er også omstridt for å være sterk motstander av abort og ekteskap mellom homofile, og han er sterkt kritisk til islam og han har to ganger blitt avsatt fra stillingen som høyesterettsjustitiarius i Alabama.

– Demokratene skal nok være litt forsiktige med å være for optimistiske til denne seieren. Det var nok anklagene mot Moore som gjorde dette til en usannsynlig valgkamp, sier Steinhovden.

(NTB/TV 2)