Disse filmene kan du glede deg til i julen

KINOJULEN: "Den 12. mann", "The Shape of Water" og "Ferdinand" er noen av filmene å glede seg til i julen.
KINOJULEN: "Den 12. mann", "The Shape of Water" og "Ferdinand" er noen av filmene å glede seg til i julen. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix, AP, Twentieth Century Fox
Det er mye å se frem til på det store lerretet i tiden som kommer.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julen er høytid for film og for norske kinogjengere er det mye glede seg til fremover.

En film som allerede har hatt premiere, men som allikevel er verdt å nevne, er «Star Wars: The Last Jedi».

Storfilmen hadde premiere på norske kinoer på selveste Luciadagen og filmanmelder Einar Aarvig rullet en klar femmer på terningen.

– Det er den filmen, som liksom bare hamrer mot deg og gir en utrolig intens opplevelse, sier han

Norsk motstandskamp

Første juledag har blitt en stor kinodag, og en av filmene som har premiere 25. desember er «Den 12. mann», som handler om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne gjennom den nådeløse nordnorske vinteren under andre verdenskrig.

Harald Zwart står for regien, mens Thomas «Fingern» Gullestad, kjent fra Klovner i Kamp, spiller rollen som Jan Baalsrud.

Einar Aarvig har høye forventninger til filmen.

– Jeg syntes at «Karate Kid» filmen til Harald Zwart var veldig bra, så jeg er spent. Og dette virker jo som et litt mer norsk prosjekt, det er ting som kanskje er litt nærmere for han, sier han.

Filmanmelderen håper å slippe en ren heltehistorie, men påpeker at det nok er sivilbefolkningen og ikke Baalsrud, som fremstilles som den store helten.

– Det jeg også ikke håper på, er tyskere med monokkel som står og peker på kart på en globus, disse krigsklisjéene, sier han.

Kvalitet for voksne og barn

En annen film Aarvig trekker frem er dramaet «Happy End» som handler om en dysfunksjonell familie som prøver å opprettholde fasaden når verden rundt dem ramler sammen.

– For det litt kvalitetsbevisste, voksne publikum føler jeg at "Happy End", som jeg for øvrig ikke har sett selv, står som førstevalget, sier han.

Den yngre garde kan glede seg til filmen «Ferdinand» som handler om oksen med samme navn, en historie mange kjenner fra Disneys julekavalkade.

Premierer på nyåret

Også i 2018 er det flere høydepunkter filmglade nordmenn kan se frem til.

– Det jeg er mest spent på er en film som har fått sinnsykt gode kritikker, som heter «The Shape of Water» av Guillermo del Toro, sier Aarvig.

Filmen som vant Gulløven i Venezia, har premiere i Norge 16. februar og er et romantisk fantasy-drama om Elisas liv som endrer seg for alltid når hun og kollegaen Zelda kommer over et topphemmelig eksperiment på arbeidsplassen.

– Etter at han (Guillermo del Toro, journ. anm.) har laget mye lettbeinte Hollywood-greier sier tidlige anmeldelser at han nå er tilbake til «Pans labyrint»-stilen, sier Aarvig.

I tillegg er Aarvig spent på filmen «Norske Byggeklosser» hvor Atle Antonsen spiller hele elleve roller.

– Det er rett og slett en nyinnspilling av den gamle Pål Bang-Hansen-filmen, med Atle Antonsen i fotsporene til Rolv Wesenlund. Det er jo en av de største filmene i norgeshistorien, i hvert fall en av de største komediene. De gir seg selv litt fallhøyde, sier han.

– Jeg håper at det ikke bare blir lettbeint, men at det er en ordentlig historiefortelling med sårbarhet og menneskelighet og at det holder til noe episk og stort filmatisk sett, legger han til.

Norskrelaterte filmer

19. januar er det premiere på «Downsizing» med store navn som Matt Damon, Kristen Wiig og Christoph Waltz i rollene. Regissør Alexander Payne leverer ifølge Aarvig ujevne resultater, men er til gjengjeld veldig god når når han er god.

– Det som er interessant er at denne filmen er spilt inn i Norge. Det var den og «Snømannen» som var de første to filmene som ble spilt inn her etter den nye intensivordningen, sier han.

Aarvig trekker også frem «I, Tonya» som handler om kunstskøyteløperen Tonya Harding, som ble stemplet som internasjonal skurk etter Lillehammer-OL i 1994.

– Det kan bli interessant å se hvordan det berører Norge og Lillehammer, påpeker han.

Idéfattigdom

Einar Aarvig mener det er en viss idéfattigdom i filmverden om dagen.

– Altså, det er «Star Wars» nummer åtte og «Ferdinand», som er noe alle har et forhold til fra før, og enda mer norsk fra andre verdenskrig. Jeg synes ikke summen er så veldig spenstig, selv om det sikkert skal være bra filmer. Det hadde vært kult om det hadde kommet noe enda mer nytt og fresht, sier han.

Filmanmelderen mener at de trygge valgene er et tegn i tiden.

– Det har vært sånn kjempelenge. Det er bare nostalgi. Man tør ikke putte penger i noe ingen har hørt om.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook