Advarer: Julegavene dine kan være en brannfelle

Både Tolletaten og Patentstyret advarer mot piratkopierte varer i ny kampanje. I verste fall kan bruken gå ut over liv og helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tolletaten, Forbrukerombudet og Patentstyret frykter at rekordmange privatkopierte gaver vil ligge under norske juletrær.

– Dette er produkter vi ikke aner hvem som har laget eller hva de er laget av, sier seniorrådgiver Elisabeth Nettum i mens hun holder opp en piratkopiert Hello Kitty-leke tiltenkt barn.

Problemet med piratkopierte varer som importeres til Norge øker i takt med privatimporten av varer over internett, og er blitt et betydelig problem.

Nå er Tolletaten bekymret for hva som ligger under juletrærne rundt omkring i Norge, og oppfordrer til varsomhet.

– Hvis for eksempel et barn slikker på denne (Hello Kitty-leken, red. anm.), aner vi ikke hva barnet får i seg, fortsetter hun og viser til at produksjonen av dette produktet er gjennomført uten verken kontroll eller godkjenning.

Advarer mot billig-elektronikk

En undersøkelse gjennomført av Nets viser at omtrent halvparten av alle nordmenn kommer til å handle julegaver på internett.

Posten satte nylig rekord i antall småpakker til den landsdekkende terminalen på Lørenskog utenfor Oslo da de mottok nesten 350 000 pakker på en natt, de aller fleste fra Kina, og svært mange av pakkene er piratkopiert småelektronikk.

Tolletaten er derfor ikke bare bekymret for leketøy, men kanskje spesielt også for elektronikk man ikke kjenner opphavet til. For selv om det kan være fryktelig fristende å spare en hundrelapp på en powerbank, så kan produktet vise seg å være farligere enn først antatt.

– Når man kobler elektronikk man ikke kjenner kvaliteten på til det elektriske nettet hjemme, står man i fare for å legge til rette for en brann, sier Nettum.

Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth anbefaler netthandlere å undersøke om butikkene de handler fra er til å stole på. En utfordring er ofte at mange av nettsidene ser profesjonelle og seriøse ut.

— Let etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressene og hør på andres erfaringer. De fleste har et begrenset gavebudsjett og vil nødig kaste bort pengene på svindel eller risikere å gi bort noe farlig, sier hun i en pressemelding.

Klistrer infolapp på pakker

Også patentstyret håper nå at nordmenn tar problematikken på alvor.

De følger omfanget av piratkopierte varer tett og forteller at det ikke lenger bare er snakk om ferievarene på stranda i Marbella som er falske.

– Det er ikke lenger bare snakk om Rolexer eller solbriller. Nå produseres og bestilles det legemidler, pleieporodukter og generelt mer hverdagslige ting som brukes oftere, forteller Hedvig Bengston i Patentstyret.

Sammen med Tolletaten ringer de julen inn med en kampanje rettet mot deg og meg som bestiller varer over internett.

– I tre dager kommer tollere til å klistre fast en infolapp på pakker som er sendt til nordmenn fra utlandet. Der oppfordrer vi til bevissthet rundt problematikken, og vi håper det kan bidra til at færre handler ulovlige varer over internett som kan være farlige, sier Bengston.