Shiva Amani tør ikke reise hjem til Iran etter at hun spilte fotball uten hijab.
Shiva Amani tør ikke reise hjem til Iran etter at hun spilte fotball uten hijab. Foto: Instagram

Spilte fotball uten hijab – nå tør ikke Shiva (28) å reise hjem

Den iranske futsalspilleren Shiva Amini (28) ble bannlyst fra det iranske landslaget etter en video hvor hun spiller uten hijab og med shorts. Nå står hun i fare for å bli fengslet i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars la Shiva Amini ut et bilde på sin private Instagram-bruker. Hun var på ferie i Sveits og spilte på løkka sammen med flere menn. Hun spilte også uten hijab og var iført shorts.

Dette skapte enorme reaksjoner i hjemlandet Iran, og fotballspilleren ble først nektet spill for det iranske futsallandslaget. Amini var ikke en del av laget på dette punktet, men ble hindret all fremtidig sjanser både som spiller og trener på landslaget og i den iranske serien.

I Iran er det strengt forbudt for kvinner å drive idrett uten bruk av hijab. Det er også forbudt å bruke shorts, samt å spille mot menn.

Saken har eskalert, og Amini har nå søkt asyl i Sveits i frykt for å bli fengslet ved en eventuell retur til hjemlandet.

– Jeg kan ikke dra tilbake til Iran. Drar jeg tilbake, blir jeg arrestert på flyplassen og sendt rett i fengsel. Det har vært forskjellige reaksjoner fra de hjemme. Noen viser forståelse, andre takler det dårlig, forteller Shiva Amini i et intervju med sveitsiske Blick.

Familien til Amini skal også være under etterforskning av iranske myndigheter og bli forfulgt for å få frem informasjon om hvor fotballspilleren befinner seg. 28-åringen skal nå ha bodd to måneder på et sveitsisk asylmottak på hemmelig sted.

Langvarig krav

Hodeplagget «hijab» har siden 1979 vært et påbudt plagg for alle iranske kvinner. Det er ikke første gang det iranske landslaget har vært innblandet i en slik sak. I 2012 ble hele den iranske troppen nektet å spille kvalifisering til OL i London, fordi hijaben var et plagg de ble tvunget til å bære. Dette var av «sikkerhetsmessige årsaker» i følge FIFA.

– Hijaben burde være et unødvendig tema for oss kvinnelige utøvere, men for de som styrer i forbundet virker dette som et kjempeproblem. Jeg ble fortalt av forbundet at dette ville påføre meg mye hodebry i hjemlandet mitt, sa Shiva Amini ifølge Daily Mail

– Jeg håper at jeg kan få spille for et sveitsisk lag i fremtiden. Mitt største ønske nå er å se familien min igjen, avsluttet Shiva Amini til Blick.

Iranske kvinner har kun lov til å vise ansiktet, hendene og føttene ute blant mennesker. Fargene skal også være så nøytrale som mulig.

– Når du er medlem av et offisielt lag har du ingen rett til å droppe hijaben selv om det er en uoffisiell kamp utenlands. Vi lever i et islamsk land. Hvorfor måtte du spille med gutter? Du hadde blitt kastet ut av laget selv om du hadde brukt hijab når du spilte med guttene, var den offisielle uttalelsen fra det iranske futsalforbundet til Shiva Amini.