HJEMME: Her er Kenneth Nerby (48) utenfor hjemmet sitt på Austmarka utenfor Kongsvinger.
HJEMME: Her er Kenneth Nerby (48) utenfor hjemmet sitt på Austmarka utenfor Kongsvinger. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

saksøker staten for overmedisinering:

Ultimatum fra eksen fikk Kenneth (48) til å bli rusfri

GLÅMDAL TINGRETT, KONGSVINGER (TV 2): Etter å ha vært på avrusning etter 25 års rusmisbruk, ble Kenneth Nerby sendt hjem med en resept på antidepressiva. Nerby saksøker staten for behandlingen han har fått i helsevesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet rettssaken der Kenneth Nerby (48) saksøker staten, ved Pasientskadenemnda.

Det er satt av tre dager i Glåmdal tingrett til saken.

Nerby saksøkte Pasientskadenemnda etter at han har fått avslag på søknad om erstatning for feilbehandling i helsevesenet.

TV 2 har tidligere fortalt historien til Nerby, om hvordan han i 25 år var avhengig av rusen fra legemidler utskrevet av leger.

Forsvunnet i tåke

Da retten ble satt tirsdag startet Janne Larsen, Nerbys advokat, med å gå gjennom sykehistorien hans.

– Det meste av dette husker jeg ingenting av, det er som at 25 år har forsvunnet i en tåke, sier Nerby til TV 2.

Det gjennomgående i historien hans er at han fikk utskrevet store mengder medisiner, i første omgang mot depresjon etter at begge foreldrene hans døde av kreft i løpet av kort tid, og at han raskt ble avhengig av rusen medisinene ga.

Eks-samboer forklarte

Nerbys eks-samboer forklarte seg for retten tirsdag ettermiddag.

De to møttes i 2008, på et tidspunkt der Nerby fremdeles var i jobb, dette til tross for at han gikk på svært store doser av flere vanedannende medisiner.

– Jeg reagerte på alle medisinene, og insisterte på å bli med ham til legen. Der sa legen at det Kenneth tok var vanlige doser, og ved å si dette løy han meg midt opp i ansiktet, fortalte hun.

Senere fant hun ut at dosene kjæresten fikk var svært store, og hun hjalp ham med å bli innlagt til avrusning. Han har vært på avrusning to ganger.

– Første gangen ble han sendt ut igjen med en resept på lykkepiller, antidepressiva. Etter det lå han på sofaen i seks måneder og spøy. Jeg reagerte veldig på at han ikke fikk noen oppfølging, sier hun.

Første forsøk på avrusning gikk ikke som de hadde håpet, og han fikk igjen utskrevet vanedannende medisiner av legen sin.

– Til slutt måtte jeg gi ham et ultimatum. I 2010 fikk vi en datter, og da måtte han bli rusfri, sier hun.

– Reddet meg

Under eks-samboerens forklarer tok Nerby til tårene. Hun fortalte om at legemidlene han tok førte til at han fikk abstinenser, og at han også misbrukte alkohol for å døyve disse abstinensene.

– Vi har kjempet oss gjennom de avrusningstilbudene han har fått, og han har gjennomført. Dette har vært en kjempetragisk sak som har fått ringvirkninger for mange flere enn Kenneth, sier hun.

I dag er Nerby rusfri og han drikker heller ikke alkohol.

Han har delt samvær med datteren, og eks-samboeren beskriver barnevernet som en god støtte underveis i prosessen det var å få ham rusfri.

– Uten eks-samboeren min hadde jeg aldri klart det. Uten henne hadde jeg ikke vært her i dag, sier Nerby selv til TV 2, og understreker hvor mye han har gått glipp av i de 25 årene rusen har tatt fra ham.

– Jeg husker ikke at datteren min ble født, eller barnedåpen hennes. Det er forferdelig, sier han.

Årsakssammenheng

I dag er 48-åringen ufør, og han mener dette er en direkte konsekvens av alle medisinene han fikk utskrevet.

Han ble avhengig av rusen, og ble så tidlig som i 1995 diagnostisert med benzodiazepin-avhengighet, uten at dette gjorde at utskrivningen av medisinene stanset.

Nerby selv og hans advokat mener at helsevesenet burde tatt tak i dette tidligere. Han og hans advokat Larsen mener det er alle medisinene han fikk utskrevet som gjør at han i dag er ufør og har en rekke helseplager, blant annet sliter han mye med angst.

Samtidig mener Pasientskadenemnda, i retten representert ved Tor Andreas Folke Bergencreutz Teige, at det ikke er medisineringen som fører til at han sliter med angst og en rekke andre helseproblemer i dag.

I retten trakk Pasientskadenemnda blant annet frem at Nerby selv manipulerte en rekke leger til å skrive ut medisinene til ham, og at han også ved enkelte tilfeller skal ha skaffet seg medisiner på ulovlig vis.

– Det er klart, jeg var jo avhengig, så jeg kunne gå langt for å få medisiner. Det er jo en del av det som er å være avhengig av rus, men det betyr ikke at noen ikke burde grepet inn. Det var jo legene som skrev ut medisinene jeg ruset meg på, sier han.

Det retten skal til stilling til er altså hvorvidt det er feilbehandlingen som er problemet, og om han har rett på erstatning for lidelsene og for tapt arbeidsfortjeneste.

Størrelsen på en eventuell erstatning vil bli gjort av Norsk Pasientskadeerstatning.