Skjebnevalg i USA

Dersom omstridte Roy Moore skulle tape valget i Alabama, vil det få betydelige konsekvenser for president Trumps evne til å gjennomføre sine valgløfter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har gitt sin uforbeholdne støtte til Moore, til tross for at Moore er i hardt vær etter at en rekke kvinner har stått fram med beskyldninger om uønskede seksuelle tilnærmelser. I en Twitter-melding tirsdag viser Trump blant annet til at hans motkandidat er for selvbestemt abort.

Anklagene har gjort at det er høyst usikkert om Moore går seirende ut av tirsdagens valg om den ledige plassen i senatet.

Velgerne i Alabama er dypt konservative, og i mer enn 20 år har de valgt republikanske senatorer. Nå er utfallet høyst usikkert.

Roy Moore ankom valglokalet til hest – se reportasje øverst i saken:

Knapt flertall

Republikanerne har for tiden kontroll over senatet med sine 52 representanter, mens demokratene har 48. Likevel har det vist seg vanskelig for presidenten å få gjennom lovforslag fordi flertallet er så knapt. Om den demokratiske kandidaten Doug Jones skulle vinne setet i senatet, vil det bli enda verre for Trump å få flertall for forslagene.

Tidlig tirsdag morgen sto rundt 25 Jones-tilhengere utenfor et stemmelokale i Legion Field i Birmingham, et strøk hvor det for det meste bor afroamerikanere.

– Jeg vil ikke se Roy Moore gå inn her. Vi vil ikke ha en pedofil inn der, sa Teresa Brown (53) til nyhetsbyrået AP.

– Prøvde seg på 14-åring

Åtte kvinner har fortalt om uønskede seksuelle tilnærmelser fra Moore. Episodene ligger langt tilbake i tid, og kvinnene var svært unge da forholdene skal ha skjedd.

Leigh Corfman har fortalt at Moore «forførte» henne som 14-åring i 1979. Moore var da 32 år gammel. En tidligere servitør sier Moore forsøkte å voldta henne.

Moore har avvist alle beskyldningene, men de tas likevel så alvorlig at flere republikanske politikere har tatt avstand fra Moore.

Den andre senatoren fra Alabama, Richard Shelby, har uttalt at han synes historiene er troverdige og at Alabama fortjener en bedre kandidat.

Avviser anklagene

Under et velgermøte mandag kveld stilte Roy Moore nok en gang spørsmål ved hvorfor de som anklager ham har ventet i 40 år før de snakker. Ifølge BBC brukte han bibelsitater i sin tale til tilhengerne.

– Jeg vil gjøre Amerika fantastisk igjen sammen med president Trump. Jeg vil gjøre Amerika fantastisk, men jeg vil også at Amerika skal være bra og hun kan ikke være bra før vi finner tilbake til Gud, sa Moore.

Den tidligere dommeren er sterk motstander av abort og ekteskap mellom homofile, han er sterkt kritisk til islam og han har to ganger blitt avsatt fra stillingen som høyesterettsjustitiarius i Alabama.

Trump, som i likhet med Moore anklages for seksuell trakassering, mener 70-åringen kan bidra til å «gjenreise Amerikas storhet».