IKKE BARE SINT: Jevgenij Trefilov har en helt annen personlighet utenfor håndballbanen.
IKKE BARE SINT: Jevgenij Trefilov har en helt annen personlighet utenfor håndballbanen. Foto: Ruud, Vidar

Jeg er en engel i forhold til min trener

Han er mannen vi elsker å hate. Men Jevgenij Trefilov er ikke bare sint.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Norge-Russland på TV 2 og TV 2 Sumo kl. 20.00!

Hissig, ufin, nedverdigende, tyranniserende, terroriserende, diktatorisk, brutal, kvinnediskriminerende.

Beskrivelsene av Jevgenij Trefilov er mange, og de er ikke spesielt positive. Han er treneren vi i Norge elsker å hate.

Den russiske bamsen ble landslagssjef for Russlands håndballkvinner i 1997. Da hadde han akkurat vært med som assistenttrener da landets herrelandslag ble verdensmestere.

Under Trefilovs ledelse ble det VM-gull i 2001, 2005, 2007 og 2009. Han er dermed den treneren som har vunnet VM flest ganger. Så lederstilen hans kan ikke være helt ubrukelig. Selv om den strider mot det vi mener er mest utviklende.

Og selv om vi i Norge reagerer kraftig når Trefilov skriker inn i ørene på spillerne sine, så spyttet spruter, så forsvarer de russiske jentene ham.

Flere ganger har de uttalt at de ikke kunne hatt en bedre trener. Og da han for noen år siden fikk helseproblemer og måtte trekke seg fra jobben, så gikk det så galt at Russland ikke klarte å kvalifisere seg til VM i 2013.

Da måtte trenerveteranen tilbake på jobb.

Med Trefilov brølende på sidelinjen, så ble det OL-gull i Rio de Janeiro i 2016. Der Norge ble slått etter ekstraomganger i en høydramatisk semifinale.

For selv om Trefilov er kjent for å miste hodet fullstendig og bytte seg ut av jevne kamper, så har han et godt håndballhode frem til det når kokepunktet.

I OL-semifinalen gjorde han akkurat det samme som svenske Henrik Signell gjorde da Norge gikk på en smell nå i VM.

De russiske jentene utfordret bevisst de nest ytterste forsvarsspillerne til Norge. Det skapte igjen store rom i midten. Da kunne selv ikke Norges supermålvakter redde norsk seier.

38 baklengsmål på 70 minutter er ikke dagligkost for et norsk kvinnelandslag i håndball.

Thorir Hergeirsson bør ha lagt en slagplan for hvordan han skal løse de defensive utfordringene. For på papiret hadde han et sterkere forsvar i Rio enn han har nå. Og Trefilov kommer neppe til å endre mye på taktikken fra den kampen.

Men hvorfor forsvarer de russiske spillerne sjefen sin når han skjeller dem ut på det groveste?

Jeg har truffet Trefilov noen ganger, og når du har møtt mannen, når han ikke har byttet farge til blodrød i ansiktet og har skrudd volumet opp på 11, så kan en skjønne hva de ser i ham.

Første gang jeg møtte ham var under EM i Danmark i 2002.

Den gangen var det et veldig fokus på de ulike lederstilene til han og Marit Breivik, og Trefilov ble for første gang fremstilt som den store stygge ulven.

Jeg fikk møte ham for å få hans versjon av hvorfor han opptrer som han gjør på benken.

Jeg ble møtt av en usedvanlig hyggelig og imøtekommende fyr. Der man som journalist er vant til å få noen tilmålte minutter med en landslagssjef, så hadde Trefilov all verdens tid og bød meg på både vått og tørt.

Han var oppriktig interessert i meg og hvordan jeg hadde det. Han spurte like mye som han svarte. Og hele tiden med et smil på lur.

Trefilov var ikke uenig i at han hadde en diktatorisk og tøff lederstil, men han hadde også en forklaring på hvorfor han er blitt som han er blitt.

For dette var den russiske lederstilen. Det var den han selv hadde vokst opp med, og han kjente ingen andre trenerstiler. Selv hevdet han at han er en mild utgave av sine egne trenerforbilder.

Selv gikk han i trenerlære hos Vladimir Maksimov, som også var hovedtrener da Trefilov fikk sitt første VM-gull - som assistent for herrelandslaget i 1997. Maksimov var også hans egen trener da han var aktiv som spiller.

- Hvis noen synes jeg er tøff. Da skulle de ha opplevd Maksimov. Jeg er en engel i forhold, fortalte han meg.

Trefilov pekte også på sosiale forskjeller mellom Russland og Norge når han forklarte oppførselen sin.

Mens Norges håndballkvinner har midler til å ha med det apparatet de trenger, og mer til, så er det Darwins lov som gjelder i Russland.

Bare de sterkeste overlever, og de tåler også å høre det når de gjør feil.

- Hvis jeg hadde bodd i Norge og hatt det like godt som dere har det, så hadde jeg også gått rundt og smilt hele tiden, sa den russiske trenerbamsen.

Trefilov er også den treneren som tar seg best tid til fansen etter kamper. Som Marita Kristiansen påpekte til meg på Facebook, så sto han lenge igjen, og pratet og tok selfier med tilskuere etter Møbelringen Cup på Sotra. Til sammenligning var det bare deler av den norske troppen som valgte å bruke noen minutter på håpefulle fans.

Han smilte i hvert fall bredt etter OL-semifinalen. Mens de norske jentene lå spredt rundt på gulvet, oppløst i tårer.

Nå får han en ny mulighet til å forhindre et norsk gull. Og han kommer til å bruke alt stemmevolum og hele sitt blomstrende vokabular for å klare det.