– Jeg er nok en gang sjokkert. Det er helt utrolig

Idrettsutøvernes fagforbund har i over fire år arbeidet for at alle norske utøvere, og ikke bare noen, skal få muligheten til å nyte godt av en økonomisk spareordning. På Stortinget tirsdag fikk de ikke svaret de hadde ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ja, jeg syns du kan kalle det diskriminering, sier Erlend Hanstveit.

– Ja, det er diskriminerende, sier NISO-leder Joachim Walltin.

– Det er en helt meningsløs forskjellingsbehandling, sier Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani.

De snakker om en ordning som NISO, norske idrettsutøveres fagforbund, i over fire år har jobbet med å endre: ordningen som gjør at utøvere kan sette av deler av lønn/inntekt i et såkalt «utøverfond», for så å få pengene jevnlig tilbakebetalt over tid etter at de har lagt opp.

Denne ordningen kan individuelle utøvere, som Johannes Høsflot Klæbo og Kjetil Jansrud, benytte seg av, men ikke lagidrettsutøvere - altså håndball- og fotballspillere, for eksempel.

– Vi er en idrettsnasjon. Da skal vi ta vare på våre helter

– Det er ekstremt viktig for alle våre utøvere, som er i en av få bransjer hvor man skal omskoleres til et nytt yrke midt i livet, at man er godt forberedt på det (livet etter idretten, journ.anm). Slik jeg ser det, er det ingen god forklaring på hvorfor bare noen utøvere skal kunne benytte seg av en slik ordning. Det må politikerne svare på. Vi har utfordret de på det, og vi vil at denne forskjellsbehandlingen skal utjevnes. Det er like viktig om du er skiløper, friidrettsutøver eller fotballspiller. Det er de samme mekanismene for en utøver som lever og satser på idretten sin, sier Joachim Walltin, leder i NISO, til TV 2.

Han får støtte av Gharahkhani, talsperson og stortingsrepresentant for Ap.

– Vi er en idrettsnasjon, og da skal vi ta vare på våre idrettshelter. Etter en endt karriere må man da sikre gode ordninger. Det er derfor vi i dag i Stortinget foreslår at vi må få en rettferdig ordning, forteller han.

Saken ble behandlet av familie-og kulturkomiteen på Stortinget tirsdag formiddag.

Resultatet ble ikke slik de hadde håpet.

Peker på de borgerlige partiene

– Dette var en viktig sak i valgkampen. Da sa vi i Arbeiderpartiet at vi støtter idretten. Vi ønsker at vi skal være en nasjon som tar vare på våre helter. Vi ga vår støtte og følger det opp, men nå ser vi at de andre borgerlige partiene, som kom med lovnader, ikke følger det opp, sier Gharahkhani.

– Hva er grunnen til det, tror du?

– Det er ingen grunn. Det viser mangel på politisk vilje til å følge opp det man lovet i valgkampen.

– Er det også mangel på kunnskap?

– Det tror jeg også at det er. Jeg tror ikke de helt forstår betydningen av dette.

Hanstveit, som la opp som fotballspiller i 2015, nøt godt av en lignende fondsordning da han spilte i Sverige og i Belgia.

I løpet av årene i Brann kunne han imidlertid ikke spare pengene på samme måte.

– Det handler om at man tidlig kommer i pensjonsalderen i fotball og idrett generelt. Da skal man inn i et nytt idrettsliv, og det er ikke gjort på en uke. Å snakke med 20-årige utøvere i dag om pensjon er ikke så enkelt, så derfor så ønsker NISO å ta hånd om dette nå, sier Hanstveit, som også er nestleder i NISO.

– Gjør meg sjokkert

Kritikken fra Arbeiderpartiet blir møtt med forundring av de borgerlige partiene.

Stortingsrepresentant for Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen, sier følgende når TV 2 ber henne komme med forklaringen Ap og NISO savner.

– Nå er det en utredning på gang. Skattedirektoratet jobber med saken nå. Så vil finansdepartementet vurdere om det skal gjøres endringer i disse fondene. For Høyre er det viktig å alltid forsøke å gjøre ordninger slik at de treffer best mulig. Og det er utrolig viktig å basere de endringene på kunnskap, sier hun.

– Så det er ikke et endelig «nei»?

– Nei, det er absolutt ikke det. Når saken er til utredning, så betyr det at man ser nøye på det. Det har også konsekvenser for budsjettet. Jeg har ikke sett at Ap har lagt inn penger for dette i budsjettet for 2018. Så det må man også ta med i dette regnestykket. Men vi er opptatt av å finne gode ordninger for utøverne.

Et slikt arbeid vil ta ytterligere tid.

Det imponerer ikke Walltin.

– Det er sjokkerende å oppleve at det tar så lang tid å få et svar. I og med at det ikke finnes noen god grunn til å behandle folk forskjellig, så hadde jeg trodd at svaret skulle bli positivt. Men et negativt svar gjør meg nok en gang sjokkert. Det er helt utrolig at man kan forsvare en ordning som bare er god for individuelle utøvere, men ikke for lagidrettsutøvere, sier han.