HVIT JUL?: De første prognosene lover ikke godt for hvit jul, men helt håpløst er det ikke.
HVIT JUL?: De første prognosene lover ikke godt for hvit jul, men helt håpløst er det ikke. Foto: Colourbox

Meteorologens tips: Så stor er sjansen for hvit jul

Det er kaldt og fint førjulsvær – men vil det holde?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt to uker til jul, men de første langtidsprognosene er laget hos meteorologene i StormGeo.

– Det fine rolige været vi har nå, varer en stund, men så blir det en endring. Tirsdag eller onsdag i neste uke, blir det mer lavtrykkspreget vær med mild luft og nedbør, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen, til TV 2.

Stor sjangs for grønn jul

Så er det julen da. Julehelgen kommer til slutt i langtidsprognosen, og så langt ser det ut som det blir en mild jul i store deler av landet. Men det er et lite håp.

– Når vi ser på de ulike prognosene, ser det ut til at det er 75 prosent sjanse for at det blir en mild julehelg over store deler av landet, sier Korneliussen.

Det betyr grønn og våt jul på Vestlandet, Sørlandet, sørlige Østlandet og ytre strøk oppover i Midt-Norge og Nord-Norge.

Mye vind

Det kan også bli mye vind i lavtrykksområdet. Korneliussen sier det er 40 prosent sjanse for at lavtrykket kommer inn mot Vestlandet og gir mye vind i vest, og ca 35 prosent sjanse for at lavtrykket går lenger nord, og gir nordlendingene en vindfull jul.

Østlandet vil også få det mildt, men i fjellet og i indre strøk i øst er det større sjanse for kuldegrader og hvit jul, selv om været også der er lavtrykkspreget.

Dette er den mest sansynlige varianten av juleværet. Grafikk: StormGeo
Dette er den mest sansynlige varianten av juleværet. Grafikk: StormGeo
Vinden kan også trekke lenger nord, men mild luft dominerer kystomårdene. Grafikk: StormGeo
Vinden kan også trekke lenger nord, men mild luft dominerer kystomårdene. Grafikk: StormGeo

For de som drømmer om en hvit jul, er det ikke nødvendig å gi opp håpet helt.

20 prosent sjangs for snø

Meteorologen sier 20 prosent av prognosene viser sjanse for at lavtrykkene passerer oss, og det kommer kald luft inn over Norge fra nord eller nordvest til julehelgen.

– I så fall kan det spre seg snøbyger sørover Trøndelag, Møre og Romsdal, og sludd eller snø på Vestlandet, sier Korneliussen.

20 prosent av prognosene viser denne typen julevær fordelt i landet. Grafikk: StormGeo
20 prosent av prognosene viser denne typen julevær fordelt i landet. Grafikk: StormGeo

– Dette alternativet betyr pent og kaldt julevær i Øst-Finnmark og på Øst- og Sørlandet, sier meteorologen. Dette kjølige været vil trolig blir fulgt av mer mildvær etter noen dager.

Meteorologen holder de siste fem prosentene åpen for et pent høytrykksvær over hele landet, men siden få prognoser viser dette alternativet, blir det forbeholdt de mest optimistiske av oss å tro på dette alternativet.