SENDER UTØVERE TIL SØR-KOREA: Russiske utøvere får delta under nøytralt flagg under OL i februar. Mannen på bildet, Alexander Zubkov, er imidlertid utestengt og strippet for OL-gullet han tok i Sotsji i 2014.
SENDER UTØVERE TIL SØR-KOREA: Russiske utøvere får delta under nøytralt flagg under OL i februar. Mannen på bildet, Alexander Zubkov, er imidlertid utestengt og strippet for OL-gullet han tok i Sotsji i 2014. Foto: Alberto Pizzoli

Ingen OL-boikott fra Russland

Dermed går det mot russiske utøvere i OL i Sør-Korea i februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en enstemmig avgjørelse har Den russiske olympiske komité (ROC) besluttet å tillate sine utøvere å dra til OL i Pyeongchang og konkurrere under nøytralt flagg som «Olympic Athlete From Russia».

– En suppe
Avgjørelsen komme én uke etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) kastet Russland som nasjon ut av lekene i februar. Ingen russere får konkurrere under eget flagg, samtidig som flere toppledere og medaljevinnere fra Sotsji er strippet for medaljene de vant og er utestengt på livstid.

Utøvere som kan bevise at de er rene, får imidlertid lov til å delta i OL. Dermed blir utestengelsen i realiteten kun fjerning av navnet og nasjonalsangen til Russland.

– Det er vanskelig å håndheve nulltoleranse mot doping-begrepet som brukes når de nasjonale antidopingbyråene og Wada er på kollisjonskurs med IOC og regelverket, sier TV 2 antidopingekspert Mads Kaggestad.

– Det er en suppe. Det er vanskelig å vite hva som er konsekvent adferd.

Flere av de straffede utøverne, blant dem langrennsstjernene Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin, har anket avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i håp om å få lov til å delta i OL i Sør-Korea.

– Får delta uansett
Ifølge Insidethegames.biz var Alexander Zhukov, president i ROC, blant dem som tok til orde for at russerne skal konkurrere under nøytralt flagg under tirsdagens møte. Zhukov hevder at så mange som 200 russere kan dokumentere uskyld og derfor er tilgjengelige til å konkurrere i OL.

Han er selv suspendert som IOC-medlem som følger av funnene avdekket i McLaren-rapporten i kjølvannet av Sotsji-lekene.

– Det er rart at utøvere som ikke er gjenstand for et troverdig antidopingprogram, får lov til å være med. Rene utøvere får delta, men sånn har det jo alltid vært. Det er ingen sensasjon. Spørsmålet er jo hvordan man skal kvalitetssikre at utøvere er rene. Du kan ikke kvalitetssikre det når man har med et antidopingprogram som har ligget nede i flere år å gjøre, sier Kaggestad oppgitt.

– Hvordan skal man skape et intensiv for idretten til å skape et bra antidopingarbeid? Her er det utøvere fra en stor idrettsnasjon som representerer et antidopingarbeid som ikke er godkjent etter Wadas standarder. Det viser at det ikke har så mye å si om man har et skikkelig antidopingprogram, for de får delta uansett.

Umiddelbart etter forrige ukes utestengelse ble det rapportert om sinne fra russerne etter utestengelsen til tross for avsløringene om det statsstyrte dopingprogrammet. Det kom også spekulasjoner om en fullstendig boikott av OL, men det viser seg nå ikke å stemme.

– Testene kan man lure uansett. Her er det en idrettsnasjon som har vært med på å skade idrettens omdømme. Det er idrettsnasjonen Russland som skal straffes, sier Kaggestad.