HUSK GAVEKORTENE DU FÅR: Det er utrolig lett å glemme at man har fått et gavekort. Du gjør lurt i ta en sjekk hjemme.
HUSK GAVEKORTENE DU FÅR: Det er utrolig lett å glemme at man har fått et gavekort. Du gjør lurt i ta en sjekk hjemme. Foto: Kasper Frøjd / TV 2

– Nordmenn kaster bort opp mot tre milliarder på gavekort

Økonomiprofessor anslår at nordmenn sitter på ubrukte gavekort til milliarder av kroner. Forbrukerrådet anbefaler å ta noen forholdsregler ved kjøp av gavekort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år glemmer tusenvis av nordmenn å bruke gavekortene vi får til jul.

I 2010 gjorde økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten, en undersøkelse som indikerte at verdier for rundt 2,5 milliarder kroner totalt har gått rett til butikkene, fordi nordmenn glemmer å bruke gavekortene sine.

– Da er det klart at vi er i nærheten av tre milliarder kroner nå. Man skal ikke være rakettforsker for å skjønne det, sier Grytten til TV 2, syv år etter undersøkelsen.

Professoren tror det hjelper å snakke om gavekort-problematikken for at nordmenn skal bli mer bevisste. Han mener man bør tenke seg godt om før man kjøper gavekort som julegave.

– Man skal hvert fall vite hvem man kjøper til. Det er lurt å spørre etterpå om gavekortet blir brukt, sier Grytten.

– Mye går tapt

Forbrukerrådet har ikke tall på hvor mye av forbrukernes penger som går tapt på grunn av gavekort, men gjorde en undersøkelse for noen år siden som viste at én av ti minst har ett ubrukt gavekort fra fjorårets jul.

– Det er kjedelig å brenne inne med gavekort for hundrevis av kroner. Undersøkelsen viser at det er ganske vanlig, og det er nok en god del penger som går tapt for forbrukerne, sier leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst.

Hun sier gavekort kan være en fin gave, men råder i likhet med Grytten det norske folk til å sørge for at gavekort blir brukt.

– Hvis en sofagris kommer i superform fordi du ga ham gavekort i sportsforretning så er det flott, men det sikreste er å gi et gavekort som du vet vedkommende ønsker seg.

Sett en alarm

Leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst. Foto: Forbrukerrådet
Leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst. Foto: Forbrukerrådet

Hovedproblemet med å kjøpe gavekort i julegave er altså at mottakeren glemmer å bruke det. For å unngå dette, anbefaler Høst å oppbevare gavekortene i lommeboken, slik at man har dem lett tilgjengelig når man er ute og handler.

– Det kan også være lurt å legge inn en alarm på telefonen sin før gavekortets utløpsdato, slik at man rekker å benytte det i tide.

Forbrukerrådet får ofte spørsmål om hva slags rettigheter et gavekort gir. Det som gir svarene på det, er vilkårene som står på kortet.

– Sjekk utløpsdato og andre vilkår, som for eksempel om du kan bruke det på salg og om det bare er begrenset til én butikk. Står det ikke en utløpsdato på kortet er det gyldig i tre år.

– Bruk det til julegaver

Hvis man får et gavekort og husker å bruke det, er det ofte vanskelig å finne noe som koster akkurat det samme som verdien på gavekortet. Da ender det gjerne med at man ikke får brukt opp hele gavekortet, eller at man må gi litt ekstra for at regnestykket skal gå opp.

Høst mener likevel ikke at gavekort er en slu taktikk fra butikkenes side.

Husk å sjekke utløpsdatoen på gavekortet. Foto: Kasper Frøjd / TV 2
Husk å sjekke utløpsdatoen på gavekortet. Foto: Kasper Frøjd / TV 2

– Det er greit å kunne velge hvilken skjorte man vil ha selv. Men er det dårlige vilkår, som at du ikke kan bruke gavekortet på salg og at det går ut etter kort tid, kan man si at butikken ikke har tenkt på forbrukeren, men på seg selv, sier Høst.

Noen gavekort koster mer enn selve verdien av gavekortet, og det synes heller ikke Forbrukerrådet er noen «god deal».

– Et siste råd til gavekjøperne er å sjekke i skuffen om du selv har et gavekort eller noen tilgodelapper liggende. Trenger du det ikke selv, kan du bruke det til julegaveinnkjøp. Det ligger store verdier i de norske hjem som det er fint å spe på julebudsjettet med.