Tobarnsfaren (26) tryglet gråtende for sitt liv før han ble skutt av politiet

Politimannen som skjøt og drepte Daniel Shaver (26) ble frikjent. – En henrettelse som kunne vært unngått, sier politiekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble politimannen Philip Mitchell Brailsford (27) frikjent for drapet på en ubevæpnet mann som lå på kne utenfor hotellrommet sitt i Mesa, Arizona, i januar 2016.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Brailsford og en kollega rykket ut til hotellet etter meldinger om at noen så en mann med våpen i et hotellvindu. Mannen i vinduet var Daniel Shaver. En tobarnsfar fra Texas som var på reise med jobben som skadedyrkontrollør.

– Vær så snill, ikke skyt

Da politiet beordret Shaver ut av hotellrommet, lystret han. Han var beruset, men fulgte gråtende alle politiets kommandoer, mens han tryglet politiet om å ikke skyte.

Philip Brailsford og hans fosvarer Mike Piccarreta, under rettssaken. Brailsford hevdet han fryktet for sitt liv, da han skjøt Shaver. (The Arizona Republic via AP, File)
Philip Brailsford og hans fosvarer Mike Piccarreta, under rettssaken. Brailsford hevdet han fryktet for sitt liv, da han skjøt Shaver. (The Arizona Republic via AP, File) Foto: David Wallace

Et 18 minutter langt videoopptak fra Brailsford kroppskamera viser de dramatiske minuttene før de fatale skuddene. Opptaket ble vist i retten, og forsvaret hevdet en av bevegelsene Shaver gjorde mens han krøp på gulvet, kunne tyde på at han ville gripe etter et våpen.

Se et utdrag av politiets kroppskamera øverst. NB: Sterke inntrykk!

Brailsford løsnet flere skudd og drepte Shaver på stedet.

Amerikanske myndigheter har nylig offentliggjort videoopptaket fra kroppskamera til politimannen. Opptaket ble vist under rettssaken, men det er første gang offentligheten får se de intense minuttene fram mot drapet.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene er sterke etter at videoen ble vist. Shaver gråter, og det er tydelig at han gjør alt han kan for å følge Braisford mange kommandoer, mens han flere ganger ble truet med å bli skutt.

TOBARNSFAR: Daniel Shaver sammen med sine to døtre. Foto: GoFundMe
TOBARNSFAR: Daniel Shaver sammen med sine to døtre. Foto: GoFundMe

– Hendene opp i lufta! Gjør du det en gang til, skyter vi deg.

– Vær så snill. Ikke skyt meg, trygler Shaver.

Shaver blir kommandert til å krype på gulvet. Gråtende gjør han akkurat det han får beskjed om. Allikevel ender det med at han blir liggende død på rommet.

Etter Shaver var død ble det klart at han ikke hadde noe våpen på seg. På hotellrommet fant de to luftrifler han brukte i jobben som skadedyrkontrollør.

– En henrettelse

– Dette er en henrettelse som kunne vært unngått, skriver James A. Gagliano i en kronikk for CNN. Gagliano er pensjonert FBI-agent og underviser på St. Johns universitet i Queens. Han brukes også som analytiker i politisaker hos CNN.

Enken etter Daniel Shaver, Laney Sweet, lankommer retten en dag i oktober. Hverken hun eller andre i Shavers familie har hatt ønske om å uttale seg til pressen. (AP Photo/Ross D. Franklin)
Enken etter Daniel Shaver, Laney Sweet, lankommer retten en dag i oktober. Hverken hun eller andre i Shavers familie har hatt ønske om å uttale seg til pressen. (AP Photo/Ross D. Franklin) Foto: Ross D. Franklin

Han skriver at han ble uvel da han så videoklippet. Han har analysert det om og om igjen. Han skriver at den ene bevegelsen som fikk Shaver drept, kan ha overbevist en jury, men at den uprofesjonelle oppførselen til politimannen med en truende retorikk, og ulike kommandoer, kan ha forvirret Shaver som allerede var i en traumatiserende situasjon.

Brailsford jobbet som politibetjent i Mesa i to år. Han er avskjediget for brudd på interne regler, og utilfredsstillende håndtering av arbeidsoppgaver.