SKUFFET IGJEN: Bettina Lindgren (t.v) sammen med datteren Heli, og Elin Gunnarsson (t.h.) sammen med sønnen William. Foto: Privat/TV 2.
SKUFFET IGJEN: Bettina Lindgren (t.v) sammen med datteren Heli, og Elin Gunnarsson (t.h.) sammen med sønnen William. Foto: Privat/TV 2.

foreldre fortviler over pleiepengeordningen:

– Vi ønsket oss trygghet til jul – det fikk vi ikke

Småbarnsforeldre er skuffet etter at KrF fremmet et eget forslag om pleiepengeordningen. De kaller beslutningen et svik og frykter det nå vil ta lang tid før de får et endelig svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten har rast etter at pleiepengeordningen ble vedtatt endret fra 1. oktober. Pleiepenger er penger som skal erstatte arbeidsinntekt, for at foreldre skal kunne pleie syke barn hjemme.

Blant de nye reglene ble det innført en tidsbegrensning for hvor lenge man kan motta pleiepenger. Etter fem år forsvinner støtten. I de tilfellene begge foreldrene er hjemme, er det snakk om 2,5 år.

Dette har fått flere av foreldrene til å reagere sterkt.

– Det er helt katastrofalt, og det vil ramme oss med de sykeste barna. Det vil kjøre økonomien vår i grøfta, og tvinge oss til å velge mellom barna og inntekt. Det oppleves som fryktelig urimelig og urettferdig, har mamma til tre kronisk syke barn, Bettina Lindgren (29), tidligere uttalt til TV 2.

KrF-forslag

I begynnelsen av oktober ble det bestemt at pleiepengene skulle gjennom ny behandling i Stortinget.

Regjeringen ønsker i utgangspunktet at utbetalingene skal stanses etter maks fem år, men tidligere har SV fått støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet til et forslag om å fjerne denne grensen.

KrF fremmet mandag et eget forslag for Stortinget, som innebærer at grensen skal bort, men ikke gjennom direkte lovendringer nå. Forslaget fra KrF ble vedtatt, takket være subsidiær støtte fra de rødgrønne partiene.

I praksis betyr dette at Stortinget ber regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med et lovforslag. Saken skal da utredes og sendes på høring, før det blir en votering i Stortinget.

Skuffede foreldre

Det er ikke aksjonistgruppa fornøyd med. De var til stede i Stortinget mandag og likte ikke det de var vitne til.

– Det KrF har gjort her er å legge ansvaret over på regjeringen. Og regjeringen har kun motarbeidet oss. Vi stoler ikke på at dette vil ordne seg. Fra talerstolen sa statsråd Anniken Hauglie at hun håpet at det ville kunne komme opp i 2018. Det betyr at vi ikke har noen garantier, sier Bettina Lindgren til TV 2.

Lindgren kaller KrFs beslutning for et svik, og mener partiet mandag kunne ha bidratt til å få vedtaket endelig gjennom. Det mener hun ville ha sikret alle familiene som nå må leve med usikkerheten.

– Det de ikke forstår, det er at vi foreldre utgjør forskjellen på liv og død for barna våre. Menneskesynet til regjeringen er skremmende. Nå sitter det foreldre rundt i Norge og sparer på dagene for at pleiepengene skal vare lenger, selv om de har både behov og rett på støtte, sier hun.

Også Elin Gunnarson (30), som er mamma til kronisk syke William (6), er svært skuffet over KrFs beslutning.

– Vi ønsket oss trygghet til jul - det fikk vi ikke. I stedet må vi møte julen og året 2018 med uvisshet og utrygghet, sier hun.

– Regjeringen som all den tid har motarbeidet oss skal nå utrede og fremme forslag. Vi har ingen tillitt til den, fortsetter hun.

Skuffelse i SV

SV sier de forstår at foreldrene reagerer etter mandagens vedtak.

– Regjeringen har fått en klar og tydelig bestilling om å komme tilbake med et lovforslag. Men i utgangspunktet er det jo regjeringen veldig negativ til dette, så jeg skjønner godt at aksjonsgruppa er både redde og lei seg. Det er jeg også i dag, sier SVs stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk til TV 2.

Hun sier dette er KrF sin skyld.

– De var med oss hele veien, før de hopper av i siste liten. Nå har de lagt alt i hendene på regjeringen. Det var rart at ikke KrF valgte å få denne saken avgjort i går, mener Lerbrekk.

Hun lover familiene at hun ikke skal gi opp, og at SV skal følge saken videre tett.

KrF: Vil bruke mer tid

Etter vedtaket i Stortinget mandag, sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB at partiet har vært opptatt av at man skal gjøre dette på en grundig og god måte.

– Stortinget vedtar ikke lovendringer gjennom representantforslag, sier Ropstad, med henvisning til flere forslag som tok til orde for å endre ordningen umiddelbart.

Han sier at så lenge det ikke er en regel som slår inn for foreldre på flere år, bør man bruke noen måneder til, slik at man får en skikkelig forberedt sak til Stortinget. Ropstad viser også til at ny ordning først trådte i kraft i oktober, og at familiene vil bli rammet først om tidligst 2,5 år.

Tirsdag skal Elin Gunnarsson invitere KrF hjem til seg til leiligheten på Løren, så de kan få se hvordan hun og William har det i hverdagen.

– Jeg vil at KrF skal ta dette med seg videre når de skal følge opp regjeringen. Det hviler et enormt ansvar på dem nå. Jeg tror ikke de vet hva de har gjort.