GJENVALGT: NATO-sjef Jens Stoltenberg taler i Brussel. Foto: REUTERS/Eric Vidal
GJENVALGT: NATO-sjef Jens Stoltenberg taler i Brussel. Foto: REUTERS/Eric Vidal

Stoltenberg fortsetter i NATO

Jens Stoltenberg fikk tirsdag forlenget sin periode som generalsekretær i NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NATOs råd, som består av ambassadørene fra de 29 medlemslandene, skal møtes i formiddag. Det er grunn til å tro at forlengelsen vil bli bestemt der, skriver NRK tirsdag morgen.

Kilder i NATO sier til TV 2 at Stoltenberg kommer til å bli valgt for to nye år.

Tirsdag ettermiddag bekrefter NATOs råd at de har besluttet å forlenge Stoltenbergs periode som generalsekretær.

– De allierte gratulerte generalsekretæren og har full tillit til hans evne til å fortsette sitt engasjerte arbeid, heter det i en uttalelse fra forsvarsalliansen.

– Har gjort en storartet jobb

Forrige uke ga Tyskland sin anbefaling om to års forlengelse av Stoltenbergs periode som NATO-sjef.

– Jens Stoltenberg er en utmerket generalsekretær og har Tysklands fulle støtte, sa forsvarsminister Ursula von der Leyen i en pressemelding.

– Han har ikke bare gjort en storartet jobb med å modernisere NATO og tilpasse alliansens strukturer i en endret sikkerhetssituasjon. Jens Stoltenberg er også en stor drivkraft for et tettere samarbeid mellom NATO og EU, tilføyde den tyske forsvarsministeren.

USA-støtte

Samme uke bekreftet USA at også de håper på en forlengelse for Stoltenberg.

– Han gjør en utmerket jobb, og jeg tror samtlige medlemmer i alliansen er veldig støttende til en forlengelse. Vi vil nok diskutere dette i nær framtid, sa kai Bailey Hutchison, som er USAs ambassadør til NATO.

1. oktober 2014 tok Jens Stoltenberg over som generalsekretær og leder av Det nordatlantiske råd etter Anders Fogh Rasmussens. Stoltenberg ble i utgangspunktet valgt for fire år, men det har vært ventet at han vil bli tilbudt minst et femte år i sjefsstolen.

TV 2 / NTB