INGEN MAGNET: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet ligger fortsatt bak det dårlige valgresultatet. tre måneder etter valget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN MAGNET: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet ligger fortsatt bak det dårlige valgresultatet. tre måneder etter valget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Støre sliter med velgertekket

Mange tidligere Arbeiderparti-velgere har blitt usikre og satt seg på gjerdet i løpet av høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet sliter med å komme seg opp til valgresultatet, som var det nest dårligste i moderne tid.

Desembermålingen Kantar TNS har laget for TV 2 gir Arbeiderpartiet 26,0 (+ 0,7). Bakgrunnstallene viser at bare 77 prosent av velgerne fra september ville stemt på partiet i dag. Hver sjette Ap-velger fra september, rundt 118.000, har satt seg på gjerdet. En del andre har forsvunnet til andre partier.

Nå øker rett nok Ap med noen promille , men 26,0 er langt fra noe jubeltall for partiet som hadde satt seg som mål å overta regjeringsmakten i høst.

For andre måned på rad viser bakgrunnstallene lav oppslutning i hovedstadsområdet, hvor Høyre er størst og nord for Dovre.

Høyre er klart største parti blant menn og er størst blant velgere over 45 år. Partiet får 26,6 (- 0,3), som er tredje måned på rad over valgresultatet fra september. Bakgrunnstallene viser at partiet har en like stor oppslutning blant kvinner og menn.

82 prosent av velgerne fra september er lojale, men denne gang avgir Høyre netto 35.000 velgere til Arbeiderpartiet.

Samtidig har nettostrømmen av velgere fra Senterpartiet til Arbeiderpartiet tørket inn. Begge faktorene er med på å holde Arbeiderpartiet oppe.

Senterpartiet går mest tilbake med 1,8 til 9,7 prosent. Bakgrunnstallene viser stor oppslutning nord for Dovre og en lojalitet på 80 prosent.

Fremskrittspartiet øker mest med 2,1 til 14,8 prosent. Partiet har igjen de mest lojale velgerne. 85 prosent av de som stemte Frp i september sier de ville gjort det samme i dag. Partiet mister flest velgere til Høyre.

SV får 6,9 (- 0,6). Over 30.000 som stemte på partiet i september har satt seg på gjerdet og er i dag usikre.

Venstre får 4,3 (-1,6). Partiet mister klart flest velgere til Høyre, mens de henter tilbake nye velgere fra MDG og folk som satt hjemme.

Kristelig Folkeparti klamrer seg over sperregrensen med 4,1 (+ 1,0) etter å ha inngått budsjettavtale med regjeringspartiene. Partiet mister også denne gang flest velgere til Høyre, mens de ikke mister velgere til Arbeiderpartiet.

Rødt får 2,8 (-1,1), MDG 3,5 (+1,6) og andre partier 1,3 (- 0,1).

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 974 stemmeberettigede i tidsrommet 4. - 8. desember. 79,6 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Partibarometeret er en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Mandatberegningen er foretatt av TV 2.