Maratonsensasjonen frykter andre talenter blir skremt av hans ekstreme livsstil

– Jeg håper å inspirere andre, men..., sier Sondre Nordstad Moen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige helg skapte Sondre Nordstad Moen (26) store overskrifter da han løp inn til europarekord på maraton med fantastiske 2.05,48 i japanske Fukuoka.

Tiden er den beste gjort av en vestlig løper i en godkjent løype, og viser at det er mulig å hamle opp med afrikanskættede løpere.

– Jeg håper jeg kan inspirere andre, sier Nordstad Moen til TV 2.

Det er likevel et stort men.

– Jeg frykter litt at når de ser hvordan jeg gjør ting ... At jeg drar ned til bushen i Kenya, og ikke gjør så mye annet, at det likevel kan være vanskelig å se at det er mulig.

– Hvis man ikke har den lidenskapen hele tiden, da er det vanskelig tror jeg. At man savner ting man har vokst med og slikt.

– Sender et signal

Nordstad Moen har tilbragt store deler av de siste årene i høyden i Kenya, der han har trent sammen med flere av de beste fra den fremgangsrike løpernasjonen.

Han vedgår at han savner familien mest under oppholdene, men han gjør det som kreves for å nå toppen, og kan være borte måneder i strekk.

EKSPERT: Johan Kaggestad.
EKSPERT: Johan Kaggestad. Foto: Bendiksby, Terje

TV 2-ekspert, og tidligere trener for blant andre Ingrid Kristiansen, Johan Kaggestad, mener Nordstad Moen er inne på noe.

– Signalet han sender er at man må prioritere. Ønsker man å bli blant verdens beste i en idrett med så stor bredde som løping, så må man faktisk prioritere knallhardt. Man kan ikke gjøre så veldig mye annet. Det finnes ingen snarveier, sier Kaggestad, som har fulgt Nordstad Moens karriere tett.

– Sondre har vært usedvanlig dedikert fra han var ung. Løping har vært hele livet hans, og han har forsket seg frem til hva man må gjøre for å løpe fort. Han har visst hva nivået til de beste er, og skjønt at man ikke kan slippe unna med noe mindre enn det de gjør. Så har han gjort et lurt valg med å oppsøke dem for å trene med dem. Det har han lykkes med.

Tenkte på neste mål

Selv brukte 26-åringen treningshverdagen i Kenya som umiddelbar inspirasjon til videre satsing.

Så fort han hadde krysset mållinjen gikk tankene til treningskamerater og -rivaler han ville slå.

– Da jeg gikk i mål ble jeg selvsagt glad, Ikke minst for europarekord. Men jeg har trent med andre kenyanere som har løpt 20-30 sekunder fortere enn meg. Selv om jeg gjorde det bra, så vet jeg at de skal jeg slå, sier vinnerskallen.

– Etter at jeg begynte å trene mer og mer i Kenya, så gjorde det noe med innstillingen min. Man stiller ikke opp på trening og aksepterer å bli fraløpt. Man må liksom prøve ihvertfall. Og etter så mange døgn i høyden, så har jeg utlignet litt det forspranget de har på at de er født og oppvokst i høyden. Den mentale biten har mye mer å si enn det jeg trodde før.

– Alle er av kjøtt og blod

Det at han er styrket i troen på at det er mulig blir en viktig faktor frem mot OL i Tokyo, der han ønsker å kjempe om medalje.

– Hvis jeg skal ha mulighet til å kjempe om medaljer i Tokyo, så må jeg tro på det oppe i topplokket. Det er viktig å tenke på at alle er laget av kjøtt og blod, sier Nordstad Moen.

Johan Kaggestad nikker anerkjennende til mekanismene.

Han kjenner det igjen fra da han fikk Ingrid Kristiansen til å trene sammen med gutter.

– Når man stadig vekk rykker opp i hierarkiet og merker at man kan løpe mot og med folk som er stadig raskere, så gjør det noe med selvtilliten. Hvis man vil bli blant de beste i verden, så må man trene med de, sier Kaggestad.

PS: Mandag ble det offentliggjort at Bislett Games gjeninnfører 10.000-meter til neste år. Der skal Sondre Nordstad Moen gå for Are Nakkims norske rekord på 27.32,52, satt på Bislett i 1990.