Mener det er for få muslimske stemmer i #metoo-debatten

– Det er tabu, det er skam

Snakker ut om omfattende seksuelle overgrep i muslimske miljøer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mange tror jo at bruk av hijab virker preventivt, men det gjør det ikke. Vi vet jo at det skjer utrolig mye trakassering.

I 2006 bestemte Maryam Trine Skogen å konvertere til islam. Hun har opparbeidet et bredt nettverk blant muslimske kvinner, og som terapeut har hun fått innblikk i muslimske kvinners liv. Mange av historiene om hører, handler om overgrep.

Voldtekter i ekteskap

– Vi snakker jo om forskjellige nivåer, alt fra berøring på t-banen til grove voldtekter og mishandling. Det skjer ting i ekteskap som vi juridisk ville definere som voldtekter, uten at kvinnene vet at det kan si ifra, at de kan si nei, forteller Skogen.

Hun har skrevet kronikken «De vi ikke hører om» på bakgrunn av #metoo-kampanjen. Den handler om tausheten i et miljø der Skogen vet at overgrep er utbredt.

Tabu og skam

– Har du hørt en eneste #metoo-stemme fra de muslimske minoritetene i Norge?

– Nei, ikke en eneste.

– Hvor er det slik tror du?

– Fordi det er tabu, det er en skam. Det er svært stigmatiserende, og det er vanskelig å leve med et slikt rykte. Når noe har forsøkt i si ifra, melder det seg straks de som stiller spørsmål ved klesstill, oppførsel og spørsmål om det var rus inne i bildet. Offeret ansvarliggjøres fort.

– Vi vet at i forbindelse med religiøs opplæring lærer jentene at de skal være tilgjengelige.

– Seksuelt?

– Ja, og det synes jeg er svært problematisk.

Diskriminerings- og likestillingsombud Hanne Bjurstrøm er forferdet, men ikke overrasket over det som blir fortalt.

– Vi har mislykkes

– Det er helt uakseptabelt, uavhengig av hvilken miljø, at slike ting skjer. Vi vet om at dette skjer, og dette viser at vi ikke gjør nok for å hjelpe disse jentene, sier hun. – Vi har ikke virkemidlene til å få gjort noe. Politikere snakker om at de skal gjøre noe, men dette viser at vi har mislykkes, må Bjurstrøm medgi. Hun mener det må settes strenge krav til at moskeene selv tar tak i dette.

Maryam Skogen enig i at menighetene og moskeene kan være viktige i arbeidet mot seksuelle overgrep i miljøer med religiøse minoriteter.

– Jeg tror moskeene må jobbe mer med integrering og sjelesorg. Jeg er i alle fall her, for de som ønsker å komme for en samtale, sier terapeuten og muslimen Maryam Trine Skogen.