Rundspilt av Norge – sendte stormakt ut av VM

Romania så lenge ut til være på vei mot kvartfinale, men en sluttspurt fra Tsjekkia sendte håndballstormakten ut av VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se den dramatiske avgjørelsen øverst!

Med storfavoritt Romania på motsatt banehalvdel var det få som hadde levnet Tsjekkia noen sjanse til å avansere fra 8-delsfinalen. Etter noen svært nervepirrende sluttsekunder satt Michaela Hrbkova inn seiersmålet for tsjekkerne.

– Laget som ble rundspilt av Norge med 15 mål, har banket Romania ut av VM. VMs største stjerne, 13 mål av Neagu holdt ikke, utbrøt TV 2s kommentator Harald Bredeli rett etter kampslutt.

Rumenerne ledet så og si hele kampen, og tsjekkerne var på det meste fem mål bak. Forspranget ble spist inn sakte, men sikkert. Med to minutter igjen på klokka var Tsjekkia for første gang i ledelsen – 25-26.

Jevnspilt

Storfavoritt Romania tok kommandoen, og stjernespiller Christina Neagu førte an. Satt inn Romanias fire første scoring på like mange forsøk.

– Hun er i en helt egen klasse, kommenterte Bent Svele etter nok en Neagu-scoring.

Tsjekkerne hang imponerende godt med og var aldri mer enn ett-to mål bak i gjennom hele omgangen. Rumenerne giret et lite hakk opp inn til pause og ledet med fire, før Helena Rysànkovà reduserte sekundet før pausesignalet gikk.

Christina Neagu fortsatte der hun slapp og banket inn scoring på scoring etter pause. Selv med 13 mål fra stjernen, klarte aldri Romania å kvitte seg helt med de hardtarbeidende tsjekkiske jentene. Rumenerne var en periode i kampen fem mål foran, men bortelaget ga aldri opp og klarte til slutt å hente inn hele forspranget.

Thrilleravslutning

Med kun få sekunder igjen fikk Romania straffe. 13-målsscorer Neagu trappet opp og banket inn 27-27, og Tsjekkia tok timeout med elleve sekunder igjen på klokka. Jan Basny manet frem spillerne sine, og frem kom kantspiller Michaela Hrbkova med sekundet igjen å spille. 27-28.

– Tsjekkia har garantert fått sin beste VM-plassering noensinne, med 13.plass som tidligere bestenotering. Nå er de inne blant de åtte beste, avsluttet Bredeli etter den store bragden.

Matchvinner Hrbkova var i ekstase etter seieren og skulle unne seg en liten «premie» etter den avgjørende scoringen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, for det er så stort. Vi bor i nærheten av et kjøpesenter, så vi skal shoppe. Når jeg er med på å vinne, må jeg alltid unne meg noe, sier hun i et intervju med TV 2.