KINOSAL: Et publikum ser filmen «Ewir Amora Kelabi» på en kino i Addis Ababa i høst. Nå blir kinoer også tillatt i Saudi-Arabia.Foto: AFP PHOTO / Zacharias ABUBEKER
KINOSAL: Et publikum ser filmen «Ewir Amora Kelabi» på en kino i Addis Ababa i høst. Nå blir kinoer også tillatt i Saudi-Arabia.Foto: AFP PHOTO / Zacharias ABUBEKER

Nå blir dette tillatt i Saudi-Arabia

I 2018 kan kinoer gjenåpne i Saudi-Arabia, etter å ha vært forbudt siden 1980-tallet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er første gang på 35 år at det blir tillatt med kinoer i det erkekonservative sunnimuslimske kongedømmet.

Det var kultur- og informasjonsdepartementet som mandag kunngjorde endringen. Regjeringen vil umiddelbart begynne å dele ut lisenser for å drive kinoer, og de første kinoene kan åpne i mars.

Religiøse ledere mener kinoer truer saudiernes kulturelle og religiøse identitet, mens saudiarabiske filmskapere mener kinoforbudet er meningsløst når filmer likevel blir tilgjengelige på internett.

Kino-tillatelsen er en del av den store reformplanen «Visjon 2030», som kronprins Mohammed bin Salman har satt i gang for å åpne landet for investeringer og gjøre det mindre oljeavhengig. Kronprinsen har også fjernet forbudet mot at kvinner får kjøre bil og komme inn på idrettsarrangementer, i tillegg at han har åpnet for konserter og flere andre underholdningstilbud.

Den 32 år gamle kronprinsen har også gjort seg bemerket med Saudi-Arabias voldsomme krigføring i det lutfattige nabolandet Jemen og ved å beordre pågripelse og avsettelse av 200 prinser, ministre og forretningsmenn, som anklages for korrupsjon.

Kong Salman utnevnte overraskende Mohammed bin Salman som sin etterfølger så sent som i juli i år etter at den forrige kronprinsen Muhammed bin Nayef ble fjernet fra alle stillinger.

(©NTB)