FETTSMELTER: Dr. Karimi med maskinen som angivelig skal smelte bort uønsket kroppsfett.
FETTSMELTER: Dr. Karimi med maskinen som angivelig skal smelte bort uønsket kroppsfett. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Helsekontrollen

Klinikk hevder de kan smelte bort fett

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Én behandling skal kunne smelte bort 800 gram kroppsfett, men virker det?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvparten av Norges befolkning har fedme eller overvekt og ferske tall som Helsekontrollen har hentet inn i en Gallup-undersøkelse avdekker at 60 % av norske menn og hele 82 % av norske kvinner har forsøkt å gå ned i vekt.

Klinikken Ung og Unik i Drammen tilbyr en metode som skal smelte bort fettet ved hjelp av ultralyd, kalt ultralipo. Ifølge klinikkens nettsider skal du kunne smelte bort hele 300 – 800 gram fett per behandling.

Denne påstanden får professor Jøran Hjelmesæth til å reagere.

Oppspinn

– Det er helt fysiologisk umulig og rent oppspinn, sier han til Helsekontrollen.

Hjelmesæth forklarer at fettsmelting og vektnedgang ikke er samme sak, fordi fettet ikke vil forlate kroppen.

– Det vil bare plassere seg i et annet organ, for eksempel i leveren. Da får du fort det vi kaller fettlever, og det er veldig skadelig, forteller Hjelmesæth.

FETT: Professor Jøran Hjelmesæth er kritisk til at man smelte bort kroppsfett tilsvarende nesten to pakker med smør. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Helsekontrollen.
FETT: Professor Jøran Hjelmesæth er kritisk til at man smelte bort kroppsfett tilsvarende nesten to pakker med smør. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Helsekontrollen.

Dr. Karimi som tilbyr fettsmelting ved sin klinikk mener at det ikke er knyttet noen fare til deres behandling.

– Vi gir ikke så hard behandling til kundene hver gang. Vi fjerner 300 – 800 gram fett, men ikke med en gang så vi må rette opp nettsiden. Man tisser ikke ut fett. Det går gjennom leveren og brytes ned og blir til fettmetabolitter i forskjellige former som skilles ut av kroppen.

Ingen studier

Legen innrømmer samtidig at han ikke har satt seg inn i uavhengige studier på at behandlingen virker.

– Nei, jeg har ikke sett så veldig på det. Vi har sett en effekt på enkelte av våre kunder. Dokumentasjonen har vi også fått fra leverandøren som leverer disse maskinene. Man må selv lese litt om det og vurdere om det kan tilbys til kunder eller ikke, sier Dr. Karimi.

Den kinesiske produsenten av Dr Karimis fettsmeltingsmaskin har ikke svart på Helsekontrollens henvendelser.

Dyrere behandling

KIRURGISK: Overlege Marius Barstad viser fram utstyret som brukes i kirurgisk fettsuging. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Helsekontrollen
KIRURGISK: Overlege Marius Barstad viser fram utstyret som brukes i kirurgisk fettsuging. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Helsekontrollen

Fornebuklinikken er et annet sted som tilbyr behandlinger for de som ønsker å bli kvitt litt ekstra fett. Klinikken tilbyr ikke fettsmelting, men fettsuging.

Denne behandlingen kan koste mellom 35- og 60-tusen kroner, og foregår ved at en kanyle går inn under huden og fettet suges ut.

– Vi kaller fettsuging for et kirurgisk inngrep, forteller overlege Marius Barstad ved Fornebuklinikken.

Fettsmelting-behandling er betydelig billigere enn fettsuging. Hos Ung og Unik koster èn behandling 1500 kroner, men det er likevel ikke sikkert at det er verdt pengene. For selv om fettsmelting i teorien kan fungere, er det ikke sikkert det fungerer i praksis, ifølge Barstad.

– Det er vanskelig å love pasienten et resultat uten veldig mange behandlinger og uten store kostnader, forteller Barstad.

Han forteller til Helsekontrollen at klinikker ofte fristes til å kjøpe denne typer maskiner fordi de trekker til seg potensielle kunder. Barstad understreker at behandlingene som omhandler ekstern fettsmelting er ikke underlagt helselovgivningen.

– Forskjellen mellom vår metode og ekstern fettsmelting er at vi er underlagt helselovgivningen. Det betyr at når vi velger å tilby en metode må det være en metode som er medisinsk tuftet, forteller Barstad.