FORBUD: De Forente Emiratene har forbud mot homofili og har flere lover som diskriminerer kvinner. På bildet slår amerikanske Brittany Lincicome ut under Dubai Ladies Classic turneringen forrige uke.
FORBUD: De Forente Emiratene har forbud mot homofili og har flere lover som diskriminerer kvinner. På bildet slår amerikanske Brittany Lincicome ut under Dubai Ladies Classic turneringen forrige uke. Foto: Kamran Jebreili

Golf-talenter på treningsleir i Dubai: – Vi er opptatt av likestilling

Norges Golfforbunds visjon er at golf skal være en idrett for alle, men de var på treningsleir i et land homofile ikke er velkommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Team Norway er Golfforbundets satsing på profesjonelle utøvere som har som mål å kvalifisere seg til OL eller etablere seg på et høyt internasjonalt nivå.

Forbundet arrangerer derfor flere treningssamlinger rundt om i verden, og i forrige uke var det treningsleir i Dubai.

Droppet turen

Rosenborg avlyste i forrige uke treningsleiren de skulle ha i Dubai etter det kom sterke reaksjoner fra supportergruppen «Kjernen». De mente at det gikk imot verdiene til både supporterne og klubben.

Bare 24 timer etter at Rosenborg først kunngjorde treningsleiren til Dubai ble den avlyst. Rosenborgs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye sa på en pressekonferanse forrige uke at klubben «undervurderte de politiske sidene ved den beslutningen de tok».

En idrett for alle

Professor ved Norsk senter for menneskerettigheter og Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn mener at det generelt kan være vanskelig å legge idrettssamlinger og arrangementer i Midtøsten. Det er fordi det ofte kan by på problemer politisk eller sikkerhetsmessig.

«Golf - en idrett for alle» står det skrevet under «visjon» i virksomhetsplanen til Norges Golfforbund. At en treningsleir derfor blir lagt i Dubai synes Butenschøn er snodig.

– Dubai har nærmest et arkaisk regime som blant annet ikke gir kvinner gode muligheter, sier Butenschøn.

Elias Bertheussen var en av utøverne som var med på treningsleiren og sier de allerede var i Dubai da Rosenborg saken dukket opp forrige uke, og at de ikke har hatt noen diskusjoner innad i troppen om det er feil å ha samlinger i Dubai.

– Vi hadde et fint opphold. Det er fine forhold i Dubai på denne tiden av året. Det er ikke vi utøvere som bestemmer hvor samlingene holdes, men vi i Team Norway er opptatt av likestilling og homofiles rettigheter, sier Bertheussen.

Ingen policy

Kommunikasjonssjef i Norges Golfforbund, Tom Rosenvinge, sier at forbundet ikke har noen policy på hva som kan gjøre at det skulle bli uaktuelt å legge en treningsleir i bestemte land, men sier at de forholder seg til anbefalinger fra norske myndigheter.

– Selv om vi ikke har noen policy på slike ting betyr det ikke at vi ikke er opptatt av denne type tematikk. Vi har et ansvar i å følge med på politiske situasjoner og gjøre vurderinger. Slike ting blir gjerne tatt opp når forbundet møtes, blant annet i golftinget, sier Rosenvinge.

Butenschøn skjønner at det kan være vanskelig for enkelt klubber og forbund å ha oversikt over regimer og forhold i alle ulike land, men mener de nasjonale styringsorganene bør ha bedre kontroll over forholdene de sender utøverne til.

– I utgangspunktet mener jeg ikke politikk bør skape problemer for idretten og diktere den, men nå er det slik at idrett er politikk, og spesielt i ikke-vestlige land brukes idretten til å fremme politiske agendaer, sier Butenschøn.

Var der grunnet turnering

Rosenvinge sier at treningsleiren de selv hadde i Dubai forrige uke gikk bra og at ikke har opplevd noen reaksjoner fra spillerne på treningsleiren i Dubai.

– Vi kan normalt sett være overalt, men grunnen til at vi valgte Dubai denne gangen var fordi flere av spillerne hadde en turnering der nede. Vi i Golfforbundet har ingen kontroll på hvor spillerne spiller til vanlig, men valgte altså å legge treningsleiren i Dubai fordi det var flere som skulle spille en turnering der, avslutter Rosenvinge.