Det anslås at Bitcoin får en halv million nye kjøpere hver eneste dag.
Det anslås at Bitcoin får en halv million nye kjøpere hver eneste dag. Foto: Philippe Lopez

Mystisk Bitcoin-oppfinner kan sitte på 16 milliarder dollar

Satoshi Nakamoto er en av de mest mystiske skikkelsene i verden. Ingen vet hvem det er, men personen eller gruppen bak navnet kan sitte på makt til å få hele bitcoin-markedet til å kollapse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bitcoin er en digital valuta laget i 2009 av Satoshi Nakamoto. Navnet er en pseudomym, og ingen vet hvem som står bak navnet. Det kan være en person eller en gruppe.

I Bitcoin ligger det en matematisk formel som har bestemt at det kun skal finnes 21 millioner Bitcoin i verden. Ifølge en analyse av Demian Lerner fra 2013, sitter Satoshi Nakamoto selv på 980.000 Bitcoins. Selv om rapporten er noen år gammel, skrev Time Money i oktober at lite har skjedd med Nakamotos portefølje.

Hvis dette stemmer, sitter altså en person eller gruppe, ingen vet hvem er, på verdier for 16 milliarder dollar, eller 140 milliarder norske kroner

Verdens mest dramatiske boble?

Per idag er prisen på én bitcoin i overkant av 18.500 dollar. For tre år siden var prisen 200 dollar, og for seks år siden to dollar. Bare de siste ukene har nettvalutaen hatt en eksplosiv vekst.

Investorer hiver seg på bølgen, men oppturen overskygges av frykten for en boble. Ifølge Wall Street Journal (WSJ) kan bitcoin være på vei til å utvikle seg til den mest dramatiske boblen verden har opplevd.

Men det er ikke sikkert Nakamato sitter på den potensielle milliardformuen. Ifølge en ny studie av Chainanalysis, som Fortune refererer til, kan nesten fire millioner bitcoins, eller om lag 20 prosent av alle bitcoins allerede ha gått tapt for alltid.

Analyseselskalet mener også at tidlige bitcoinkjøp, inkludert porteføljene til Satoshi Nakamoto er tapt. Ingen har hørt noe fra den eller de som gjemmer seg bak pseudonymet siden 2011.

Ingen sentral regulering

Denne digitale Valutaen skiller seg fra valutaen vi kjenner fra før, og kan derfor være vanskelig å forstå. Den styres ikke av en sentralbank, og overføres ikke via banker, men direkte mellom privatpersoner. Den matematiske formelen styrer verdien, og den er nedskrevet i dokumentet hvor Bitcoin først ble omtalt.

Tilhengerne av Bitcoin ser på dette som den mest demokratiske formen for valuta. Ingen bank skal tjene penger på å styre eller manipulere enhetens verdi. Hvis man skal øke antall Bitcoins utover de 21 millionene, må 51 prosent av bitcoineierne si seg enig i det.

Men en valuta som ikke er regulert av noen sentralbank, har heller ingen statsmakt i ryggen. Valutaens verdi avgjøres derfor fullstendig av markedet, og verdien kan i prinsippet forsvinne når som helst.

Sentralbanksjefen er skeptisk

Sentralbanksjef Øystein Olsen uttalte seg om Bitcoin på pressekonferansen i forbindelse med det siste rentemøtet torsdag. Han legger ikke skjul på at han er skeptisk.

– Bitcoin har noen alvorlige mangler som pengeenhet og valuta. Jeg vil minne om at et nøkkelord for det å opprettholde stabilitet rundt enhver valuta er at det står en sentralbank bak som skaper tillit til den verdien. I dag uttrykkes det gjennom at vi har som oppgave å holde inflasjonen lav og stabil, sier han.

Ser flere faresignaler

Wall Street Journal ser flere tegn til at Bitcoin er en boble som vil sprekke.

Skulle det vise seg at det ikke stemmer at Nakamotos bitcoins er borte, vil det føre til en kollaps i markedet, skriver Chainanalasys. Naakamoto kan også når som helst velge å dumpe alle bitcoins, og innkassert en vanvittig formue på bekostning av alle investorene.

Det hadde fått katastrofale konsekvenser for tusenvis av investorer som ville gått personlig konkurs. Skal vi tro Wall Street journal, er det ikke urealistisk. Den digitale valutaen har doblet verdien 700% så langt i år. Det er langt mer enn økningen var det siste halvannet året før dotcom-boblen sprakk sent på 90-tallet, og boligkrakket på 2000-tallet.

De som har tro på Bitcoin, peker på at valutaen kun har nådd en ørliten del av potensialet sitt. De forklarer det med at bare ca én promille av verdens befolkning har i det hele tatt hørt om Bitcoin. Skulle dette øke til marginale én prosent, vil det føre til en enorm verdiøkning av den krypterte valutaen.