Dette er bilene nordmenn kommer til å kjøpe i 2018

Bør du kjøpe elbil, hybrid, diesel eller bensin i 2018?

Ville du ha kjøpt en Lamborghini uten å sjekket prisen eller prøvekjørt den først?

Da er du ikke alene: 15 nordmenn har allerede forhåndsbestilt den nye Lamborghini Urus med V8-motor – til tross for at den ikke følger elbil-trenden som er på vei oppover i Norge.

Tesla får konkurranse

I 2018 er det ikke bare Tesla som gjelder når det kommer til elbiler. Én av konkurrentene er Audi. De lanserer sin første elbil Audi e-tron, som blir en SUV.

– Over to tusen nordmenn har bestilt Audi e-tron uten å engang ha sett eller kjørt bilen. Det sier litt om hvilken enorm interesse det er for elbiler nå om dagen, sier Vegard Møller Johnsen.

Hva denne nye Audien skal koste er enda ikke bestemt, men Johnsen kan fortelle at den mest sannsynlig kommer til å ligge på et sted mellom 800.000 og 1.000.000 norske kroner.

Så langt er bare formmodellen klar, så vi vet ennå ikke hvordan produksjonsmodellen kommer til se ut. Likevel er den allerede veldig populær.

… men gir seg ikke

Selv om Tesla får sterk konkurranse fra de andre bilprodusentene har de ikke gitt seg. Selv kommer de ut med den nye Tesla Model 3.

– Det er ennå ikke sikkert når den kommer. Dette har med produksjonen i California å gjøre. Tesla har bestemt seg for å øke produksjonen fra 100.000 biler i året til 500.000 biler i året, men den kommer i 2018, forteller Johnsen.

Jaguar slenger seg også på elbil-trenden i 2018 med Jaguar....

En av de bilene som kommer til å bli mest solgt i året som kommer er Nissan Leaf. Det har kommet rundt 3.000 forhåndsbestillinger på den nye modellen. Så den kommer nok til å bli blant de topp tre mest solgte bilene i 2018.

Fortsatt bensin og diesel

I tillegg til Lamborghini Urus kommer også Volvo med en ny volummodell Volvo XC40. Denne får du i første omgang kun kjøpt som firesylindret D4 (diesel) eller T5 (bensin). Men også denne vil du etter hvert komme som ladbar hybrid og ren elbil.

– Det blir spennende å se hvor mange som fortsatt kommer til å velge diesel og bensin i 2018, for den trenden går nedover, sier Johnsen.

Selv om Volvoen strider imot trenden, virker den likevel veldig populær blant nordmennene.

– Bor du utenfor byen og kjører langt på veier hvor det ikke er bom, så kan diesel fortsatt være et godt alternativ, forteller Johnsen.

Bruktbil eller ny bil

Det er flere som kjøper bruktbil enn ny bil. Det har aldri vært så mye å velge i på bruktmarked, og det blir solgt rundt 4.000 biler i året i Norge.

Det har aldri blitt solgt flere nye biler enn nå. Og vi skal ikke se bort i fra at 2017 blir et rekordår.

Når du skal kjøpe bil er det viktig å tenke på økonomien og bruksmønster uavhengig om det er ny eller bruktbil. Du kan blant annet få en førstegenerasjons Nissan Leaf for 100.000 brukt. Er du villig til å gi litt mer for eksempel 50.000 til 200.000 kan du få en e-golf. Har du mellom 300.000 og 400.000 å rutte med kan du få Tesla Model S, og vil du ha forhjulstrekk på Teslaen må du nok ut med litt mer.

Kun et «mellomår»

Selv om flere og flere av de mest kjente bilmerkene lager helt nye elbiler i 2018 er dette bare et «mellomår» i elbil-markedet. Mange sitter nok litt på gjerdet når det kommer til bilkjøp i 2018. Det er nemlig i 2019 det braker løs med lanseringer.