KREVER ERSTATNING: Nora Mørk fortsetter kampen mot de som har spredt hennes private bilder.
KREVER ERSTATNING: Nora Mørk fortsetter kampen mot de som har spredt hennes private bilder. Foto: Ruud, Vidar / NTB Scanpix

Mørk krever erstatning: – Har aldri hørt om at noen har gjort det før

Nora Mørks erstatningskrav mot 15 personer som har spredt hennes private bilder, er svært uvanlig i Norge. – Vi har ingen sammenliknbare saker, sier jusprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har aldri hørt om at noen har gjort det før i en slik sak. De fleste sakene blir jo henlagt hos politiet, sier Mia Landsem, som først fant bildene av Nora Mørk og som varslet henne om det.

I dag får 15 menn brev med erstatningskrav fra håndballspilleren. Mennene har to uker på seg til å komme med innsigelser på kravet, og hvis det ikke betales blir saken tatt videre til retten. Landsem håper og tror at Mørks erstatningskrav går gjennom.

– Jeg håper det og du skal ikke se bort fra det, sier hun.

Unikt i Norge

Bjarte Askeland er professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Han mener dette er en interessant sak som tar opp noe som er nokså nytt i norsk rettspraksis.

– Vi har ingen sammenlignbare saker for høyesterett og jeg har heller ikke funnet noen slike i de lavere rettene som har ledet til oppreisningserstatning, sier han.

Han forteller at det ikke er vanlig at slike krav stilles i liknende saker.

– Så langt er det ikke vanlig, men slike krav synes å være på vei, sier han.

Askeland vil ikke uttale seg konkret om Nora Mørk sin sak fordi den med sannsynlighet kan havne for domstolene, men han bekrefter at det kan bli aktuelt å stevne for domstolene hvis kravene ikke blir betalt. Der blir det et spørsmål om det foreligger brudd på privatlivets fred.

– Det blir også et spørsmål om det kan bevises at slik krenkelse har skjedd. Hvis så er tilfelle kan det bli dom for oppreisningserstatning, sier han.

Gått hardt ut

Nora Mørk har gått hardt ut for å ansvarliggjøre de som har stjålet og spredt bildene, og har vært klar på hvorfor hun har valgt å være så åpen.

– Det er tre grunner til det. Det er for å ta tilbake kontrollen over livet mitt og det er også fordi jeg er utrolig forbanna, skuffa, lei meg og frustrert. Jeg gjør det også for mange av de andre jentene der ute som har vært utsatt for det samme som meg, sa hun til TV 2 da hun først gikk ut med saken.

Mørk har fått bred støtte for hvordan hun har håndtert saken, og Mia Landsem bekrefter at trafikken på nettstedet hvor bildene først ble spredt, har stilnet etter at Mørks sak kom opp.

– Det er nok mer deling av henne, men folk er litt mer forsiktige. De er redde og tør ikke å legge ut så mye på den nettsiden lenger, sier hun.

Kan bli flere krav

Ifølge Landsem var det ikke vanskelig å finne de 15 personene som i dag mottar hvert sitt erstatningskrav.

– De har delt på Facebook, så de har skrevet selv og lagt ut med fullt navn, sier hun.

I to andre tilfeller har det vært nødvendig å finne personenes elektroniske adresser, eller såkalte IP-adresser. Disse adressene er det bare politiet som kan gjøre noe med, men hvis anmeldelsen går gjennom blir også disse navnene tilgjengelig for sivile søksmål.

– Det blir vel søksmål der også etter hvert, tenker jeg. Vi må ha et navn for sivilt søksmål, det får vi vite hvis anmeldelsen går gjennom og det gjør den nok, sier Landsem.

VARSLER: Mia Landsem (20) finner ut hvem som sprer og deler bilder ulovlig på nett.
VARSLER: Mia Landsem (20) finner ut hvem som sprer og deler bilder ulovlig på nett. Foto: Dan P. Neegaard

Saker henlegges

I over to år har Landsem vært i kontakt med hundrevis av jenter som har vært i liknende situasjoner som Mørk. Hun vet ikke akkurat hvor mange av sakene som blir anmeldt, men mange av dem blir henlagt.

– En del av de jeg snakker med vet jo at bildene har vært der en stund. Da har de også anmeldt og sier til meg at sakene har blitt henlagt, sier hun.

Når det gjelder sivilt søksmål mener Landsem at det ikke skjer ofte i slike saker.

– Sikkert aldri. De vet ikke om det. De fleste ordner seg ikke advokat, det koster jo penger. Dette er unge, kvinnelige studenter og når anmeldelsen henlegges så vet de jo ofte ikke hvem personene er, og da kan man ikke gå til søksmål heller, sier hun.

Forsvinner aldri

Når bildene først har blitt lagt ut på internett, vil det være så og si umulig å få dem vekk derfra.

– Det forsvinner aldri, sier Landsem.

– Det vil nok roe seg litt ned, så klart, legger hun til.

At trafikken roer seg ned gjelder ikke nødvendigvis i like høy grad for profilerte personer som Nora Mørk.

– Jeg vil ikke tro det når det er noen som er veldig kjent. Da er det på en måte alltid et aktuelt bilde, fordi de er i avisa eller spiller håndballkamper på TV, for eksempel, sier Landsem.

– Med en ukjent person er det på en måte ikke like gøy, legger hun til.