SVEVENDE GAVE: For de som drømmer om å fly sitt eget helikopter, er mini-utgavene en populær julegave.
SVEVENDE GAVE: For de som drømmer om å fly sitt eget helikopter, er mini-utgavene en populær julegave. Foto: TV 2 hjelper deg

Dette radiostyrte helikopteret er best

TV 2 HJELPER DEG (TV 2): Lurer du fortsatt på hva du skal gi tenåringen i huset i julegave? Eller kanskje en av de voksne? TV 2 Hjelper deg har testet hvilket radiostyrt helikopter under 600-lappen som er best.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Noen har jo ambisjoner om å fly store, andre vil holde på inne. Jeg syns jo det er greit å starte med noe rimelig for å se om det er noe for deg, sier Jon Gunnar Wold, Fagsjef i Norges luftsportforbund.

SE TV 2 HJELPER DEG TORSDAG KL. 20:30

Sammen med fire ungdommer fra Vestby ungdomsskole har han vurdert fire helikoptre fra Syma, Clas Ohlson, Teknikmagasinet og Power.

Alle helikopterne vurderes utifra kriterier som brukervennlighet, flyegenskaper. batteri og holdbarhet. Flyegenskaper og brukervennlighet teller mest.

Ungdommene, Sunniva Charnock, Mathilde Grydeland, Johan Waldemar Mathisen og Anine Waglie, har liten erfaring med radiostyrte helikoptre fra før og har kun testet brukervennlighet og flyegenskaper.

Brukervennlighet: Det vurderes hvor enkelt helikopteret er å få i luften og styre rundt.

Flyegenskaper: Fart og bevegelse vurderes. Tre av fire helikoptre ligger "rett" når de beveger seg, noe som gir mer stabilitet, men gir mindre manøvreringsmuligheter.

Batteri og tilbehør: Batteritid, ladetype og tilbehør veier inn her. Pluss om det følger med ekstra ladere, batterier og rotorblader til helikopterne. Vekter 15 prosent.

Holdbarhet: Det vurderes om helikopteret virker robust, slik at det tåler flere turer i veggen uten at det blir ødelagt. Alle helikopterne flikk seg flere turer i både vegg og gulv under testing. Vekter 15 prosent.

RC Stunt helikopter, Power

Pris: 549,-

Terningkast: 1

RC Stunt Helikopter. Foto: Chris-Erik Kristoffersen
RC Stunt Helikopter. Foto: Chris-Erik Kristoffersen

Teknisk: Innebygd ladbart batteri i helikopter. Lades med USB. 60 minutter ladetid gir 6-8 min flytid. 4 kanaler.

Opplevelse: Helikopteret kan rotere selve kroppen mens det er i lufta, artig, men litt ubrukelig mener ekspert Wold. Det er også vanskelig å få kontroll på og å få opp i lufta. Etter kort tids bruk sluttet helikopteret å fungere og ville ikke fly, men surret rundt på bakken når man forsøkte styre det. Det samme gjentok seg da man prøvde en splitter ny modell av helikopteret. Heller ikke ungdommene får det opp i lufta.

Power som selger helikopteret sier i en e-post til TV 2 Hjelper deg at det er komplisert å fly, men at de klarer det etter noe tilvenning. De har ikke fått klager på helikopteret tidligere.

Syma RC s39, lekekassen.no, Power

Pris: 397,-

Terningkast: 3

Syma s39. Foto: Chris-Erik Kristoffersen
Syma s39. Foto: Chris-Erik Kristoffersen

Teknisk: ladetid på 100 minutter gir ca 6 minutter flytid. Innebygd batteri, som det trolig går an å bytte ut ved behov. Lades med USB. 3 kanaler.

Opplevelse: Helikopteret er testens letteste å styre og er svært stabilt i lufta. De som aldri har prøvd helikopter før syns det er gøy å få det til så fort. Helikopteret går imidlertid litt for sakte og har få manøvrerings muligheter i lufta. Både ungdommene og eksperten syns derfor helikopteret blir kjedelig å kjøre. Dette passer nok bedre for de som er enda yngre.

RC Helikopter. Foto: Chris-Erik Kristoffersen
RC Helikopter. Foto: Chris-Erik Kristoffersen

RC Helikopter, Clas Ohlson, Pris: 199,-

Terningkast 4

Teknisk: Innebygd ladbart batteri, kan lades fra både USB og fra senderen som følger med. 60 minutter ladetid gir 5-8 min flytid. 3,5 kanals.

Opplevelse: Stabilt i lufta og relativt enkelt å fly. Dette var ungdommenes favoritt da selv de som aldri hadde prøvd helikopter før fort fikk kontroll, selv om de fortsatt måtte konsentrere seg for å ikke miste kontrollen. De likte også at helikopteret har blinkende lys som kan skrus av og på. Det er morsommere å fly en Syma og gir god mestringsfølelse. At det kan lades via kontrollen er et pluss. Et bra helikopter for nybegynnerne, som i tillegg er testens billigste.

Micro Copter, TeknikMagasinet

Pris: 499,-

Terningkast 5

Teknisk: Har 2 eksterne batterier og USB-ladestasjon som tar to batterier av gangen. Kan også lades via senderen. 30 min lading gir 5-6 min flytid pr batteri. 4 kanals.

Opplevelse: Best i test!

Micro Copter. Foto: Chris-Erik Kristoffersen
Micro Copter. Foto: Chris-Erik Kristoffersen

Micro copter er litt mer krevende å fly enn de andre helikopterne, men har til gjengjeld flere muligheter og flyr både best og raskest. Her får du mye helikopter for pengene. Flyet er det eneste som ikke flyr «rett» i lufta, men kan svinge til alle sider.

Ungdommene syns helikopteret var litt vanskelig å styre, men de som klarte å få kontroll på det likte dette best. For eksperten er det en soleklar favoritt. At det i tillegg har to batterier som kan lades eksternt gir mer flytid som er et stort pluss. Dette er helikopteret for de som vil ha en liten utfordring, og har litt tålmodighet.