Flatt batteri er en av de viktigste årsakene til at mange må bestille bilberging i denne årstiden. I mange tilfeller kunne det vært unngått. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Flatt batteri er en av de viktigste årsakene til at mange må bestille bilberging i denne årstiden. I mange tilfeller kunne det vært unngått. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

5 gode råd: Slik unngår du flatt batteri i vinter

Dette er det mange som opplever nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vintersesongen er i gang oppdager mange også at alt kanskje ikke er helt som det skal med bilbatteriet.

Flatt batteri på bilen og starttrøbbel skjer gjerne når det passer dårligst.

Men dette kan du heldigvis forebygge:

– Hold formen på startbatteriet oppe – eller skift det ut før du står der med blåfrosne fingre og hylende barn i baksetet, oppsummerer Moeen Shahzad Mughal, fagansvarlig og bilteknisk rådgiver i forsikringsselskapet If.

Moeen Shahzad Mughal er fagansvarlig og teknisk rådgiver i If.
Moeen Shahzad Mughal er fagansvarlig og teknisk rådgiver i If.

– Det er alltid lurt å vite hvilken tilstand batteriet er i, sier han, og understreker at svakt batteri kan gi starttrøbbel også om sommeren, ikke bare midtvinters.

Men hvis batteriet begynner å bli dårlig, merker du det kanskje ikke før det blir kaldt. Da må batteriet jobbe hardere for å få start på bilen. Og da kneler også fort et svakt batteri.

Her er ekspertens fem gode råd for å unngå det:

1. Følg servicen og sjekk batteriet

Ved bilens serviceintervaller skal verkstedet sjekke batteriets tilstand.

– Gjør det gjerne til en vane å dobbeltsjekke når du henter bilen: Spør om batteriet er målt. Er bilen helt ny, er ikke dårlig batteri noen aktuell problemstilling, men etter tre-fire år er det sannsynlig at startbatteriet er svekket så mye at det bør skiftes. Batteriets tilstand avhenger veldig av hvordan du bruker bilen. Jeg har faktisk vært borti tilfeller der batteriet måtte byttes etter halvannet år, sier bilmekanikeren.

Batteriet er flatt, men må det byttes?

2. Bruk en batterilader

En batterilader kan være grei å ha. Ved å gjøre en vedlikeholdslading før kuldesesongen setter inn for fullt, kan batteriet fungere lenger enn hvis det ikke blir ladet opp via lader.

– Personlig pleier jeg alltid å bruke batterilader før vinteren begynner. Det gjør godt for batteriet, sier Mughal i If, i en pressemelding.

Det smeller om dette går galt!

3. Unngå småkjøring og at bilen står ubrukt

Korte turer i nærmiljøet nærmest dreper batteriet.

Startkabler har reddet mange fra å bli stående. Enda bedre er det hvis du kan forebygge med en batterilader.
Startkabler har reddet mange fra å bli stående. Enda bedre er det hvis du kan forebygge med en batterilader.

– Småkjøring under én mil gir batteriet dårlige muligheter for å lade seg opp igjen, og blir det mange korte turer, svekker batteriet seg veldig. Det er heller ikke så lurt å la bilen stå ubrukt lenge, da tærer du på batteriet, sier Mughal.

4. Kaldstart og tykk olje – en dårlig kombo

Tykk olje i motoren gjør at start på bilen går tregere, og det liker batteriet dårlig.

– Sørg for at oljen har riktig viskositet for vinterkjøring – at den rett og slett flyter godt i motoren, selv om det er kaldt, sier bilmekanikeren. Jevnlige oljeskift er viktig.

5. Unngå radio, varmetråder og full vifte

I dag er det utrolig mye i bilen som trekker strøm fra bilbatteriet når du starter. – Det kan være smart å redusere litt av belastningen på batteriet akkurat når du starter. Radio, varmetråder og defrosting av frontrute er jo tilleggsfunksjoner du strengt tatt kan slå på rett etter at motoren er kommet i gang. Men gjør det før du begynner å kjøre, å fikle med innstillingene på radioen eller klimaanlegget kan lett ta oppmerksomheten bort fra veien, avslutter Mughal i If.

LES OGSÅ: Derfor bør du være forsiktig før du hjelper naboen

Se video under: Dette merket skal erstatte mange tusen biler