BLIR BEDT OM Å TREKKE SEG: USAs President Donald Trump avbildet i lobbyen av Trump Tower i New York i sommer. Foto: / AFP PHOTO / JIM WATSON
BLIR BEDT OM Å TREKKE SEG: USAs President Donald Trump avbildet i lobbyen av Trump Tower i New York i sommer. Foto: / AFP PHOTO / JIM WATSON

Kvinner går sammen om å fortelle hvordan Trump har seksuelt trakassert dem

Flere kvinner som tidligere har anklaget USAs president Donald Trump for overgrep og seksuell trakassering, varsler nå en samlet pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da den amerikanske presidentvalgkampen pågikk for fullt i 2016, ble Donald Trump anklaget av flere ulike kvinner for seksuell trakassering.

Mandag varsler kvinnene en pressekonferanse på Manhattan i New York. De krever at anklagene mot presidenten skal undersøkes av Kongressen, melder CBS News på Twitter.

Det er produksjonsselskapet Brave New Films som arrangere pressekonferansen. I et prosjekt har de samlet 16 kvinner som alle hevde de har blitt trakassert av Trump.

Flere høytstående amerikanske politikere har den siste tiden måttet trekke seg fra vervene sine etter å ha blitt anklaget for overgrep og seksuell trakassering.

– Bør tenke på å gjøre det samme

Nå tar flere til ordet for at det bør vurderes om også Trump bør gå av som president på bakgrunn av anklagene.

– Vi har en president som har blitt anklaget for overgrep av flere kvinner, og som har sagt på opptak at han har trakassert kvinner. Kanskje han bør tenke på å gjøre det samme, sa Bernie Sanders, senator fra delstaten Vermont, i NBC-programmet «Meet the press» søndag.

Kommentaren kom i sammenheng med at demokraten Al Franken, republikaneren Trent Franks og republikaneren John Conyers nylig måtte avtre fra politikken på grunn av anklager om seksuell trakassering.

Da Franken gikk av kom han med et stikk til presidenten.

– Jeg, av alle mennesker, er oppmerksom på at det er ironi i at jeg må trekke meg, mens en mann som i et opptak skrøt av at han har en historie med å seksuelt trakassere kvinner, sitter i Det ovale kontor, sa han ifølge New York Times.

Hør skandaleklippet

Han sikter til skandaleklippet fra 2005 av Donald Trump som kom til overflaten i 2016, hvor han blant annet forteller hvordan han kan grafse kvinner i skrittet fordi han er en stjerne. Trump beklaget i ettertid og kalte det «garderobeprat».

– Bør bli hørt

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa i et intervju med CBS søndag at kvinnene som nå varsler pressekonferanse, bør bli hørt.

– Kvinner som anklager noen bør bli hørt. De skal bli hørt og de skal tas på alvor. Alle kvinner som har følt seg forgrepet eller dårlig behandlet på noen måte har en rett til å si ifra.

Trump har hele tiden avvist alle anklagene.