Varsler om etterforskning av millionæroverfall: – Et makkverk fra politiets side

Selv om mangemillionær Reidar Osen (69) allerede i ambulansen pekte på hvem han mente sto bak kidnappingen av ham, har ikke politiet klart å løse saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to år siden ble mangemillionær Reidar Osen (69) fra Bergen, overfalt, kidnappet og mishandlet av tre menn. Målet deres var å få en større pengesum de mente forretningsmannen oppbevarte.

9. desember 2015 ble Osen stripset, banket opp, slått og sparket i over tre timer. 69-åringen var sikker på at han skulle dø.

Gjerningsmennene var maskert og ventet på Osen i hans varebil ved galleriet hans i Bergen.

– Jeg fikk en arm rundt halsen, og så ble jeg dratt bakover i bilen, sier Osen.

Underveis i bilen fortalte kidnapperne at de hadde gjort klar graven hans, og han fikk en pose over hodet slik at han fikk problemer med å puste.

– Det gikk så langt at at jeg bare ønsket å dø fort, forteller Osen til TV 2.

Den ellers så spreke mannen var så mørbanket at han ikke klarte å reise seg da han ble lempet oppi graven som kidnapperne hadde gjort klar. Mens de tre maskerte mennene begynte å dekke han til med greiner og blader ringte plutselig Osens mobiltelefon.

Forretningsmannen tror det reddet livet hans – fordi kidnapperne ble redde for at de kunne spores til åstedet.

Ga beskjed

Osen sa tidlig fra om hvem han trodde sto bak overfallet. Han snakker fem språk flytende og har et meget godt språkøre. Han kjente igjen stemmen til en av kidnapperne, og fortalte politiet hvor de skulle begynne å lete. Osen mente kidnapperne var rumenere og at en av dem tidligere hadde leid en leilighet hos ham.

– Jeg sa det allerede mens jeg lå i sykebilen; jeg vet hvem som står bak dette her. Det er en utlending som har vært leieboer hos meg. Jeg sa det også til politiet når de kom til stedet, sier Osen.

Kidnappingen av Osen, som er en kjent skikkelse i Bergen, vekket stor oppsikt.

Politiet fikk mange spor å gå etter, både ved åstedet og i Osens varebil. Det ble lovet at det skulle settes inn nødvendige ressurser i saken.

Mangler og feil

Den erfarne politietterforskeren Kenneth Berg var en av dem som ble koblet tidlig på saken. Etter hvert fikk han hovedansvaret for etterforskningen.

Han hadde rikelig med spor å gå etter, men hadde ikke tid til å sjekke ut alle sporene alene. Etter en stund fikk han inntrykk av at folk høyere oppe i systemet ville henlegge saken – selv om den var langt fra ferdig etterforsket.

– Jeg var veldig uenig i at saken var moden for henleggelse, den var høyst uferdig og ville fremstå som et makkverk fra politiets side, sier Berg.

Det gikk så langt at han etterforsket den i skjul fordi han ikke hadde samvittighet til å la den ligge. Etterforskeren mener det rett og slett ikke var vilje hos politiledelsen til å løse saken, og at etterforskningen derfor ble preget av en rekke feil og mangler.

Berg peker på manglende etterforskningsplan, manglende prioritering av saken i den viktige startfasen, manglende ledelse og en rekke andre faktorer som årsaker til at saken ikke er løst.

Berg sier til TV 2 at han først forsøkte å varsle om dette muntlig, men da han ikke ble hørt laget han en varslingsrapport på over 60 sider som han sendte inn til varslergruppen ved politidistriktet tidligere i år.

I rapporten peker han på både systemfeil og enkeltbeslutninger han mener har vært feil i saken.

– Det letteste for meg hadde vært å sitte i ro, men det handler om å kunne se seg selv i speilet, sier Berg.

Etterforskeren synes det har vært tungt å varsle om problemer i sin egen organisasjon og er for tiden sykmeldt.

– Burde vært oppklart

Det er ikke bare offeret og etterforskeren som mener politiet i Bergen har sviktet i saken.

Privatetterforsker og tidligere Kripos-sjef Ola Thune som har gjennomgått saken for Osen, sier til TV 2 at saken høyst sannsynlig hadde vært oppklart dersom politiet bare hadde gjort jobben sin.

– Dette var ingen veldig vanskelig sak. Her var det masse spor å gå etter, og sakens alvorlighetsgrad gjør at den aldri burde vært nedprioritert, sier Thune til TV 2.

Politiet i Bergen har gjennomgått varslerrapporten, og sier de står for de prioriteringene som ble gjort.

– Jeg står inne for de prioriteringene som er gjort. Dette har blitt undersøkt av både varslingsgruppen og den etterforskningen som er gjennomgått av en annen enhet i distriktet vårt, sier visepolitimester Ida Melbo Øystese til TV 2.

Hun sier det var flere overgrepssaker mot barn som måtte prioriteres.

– Da denne saken pågikk så var vi helt i oppstarten av Dark Room-etterforskningen, som omfattet veldig mange overgrep mot barn, sier Øystese.

Varslet som Kenneth Berg leverte inn ble behandlet av et varslingsteam. Vanligvis består et slikt team av seks personer. Men bare tre av dem så på varselet. To av dem sitter i ledelsen.

Varslingsteamet konkluderte med at ledelsen ikke hadde opptrådt kritikkverdig.

– Vi vurderte det slik at det var viktigere at varselet ble behandlet innen rimelig tid, enn at vi ventet til vi fikk oppnevnt en fulltallig, ny varslingsgruppe, sier Øystese.

Ny etterforskning

Reidar Osen har lite til overs for uttalelsene fra visepolitimesteren.

– Jeg synes det er feigt av politiet å si at de er fornøyd med dette. Hadde det ikke vært for etterforskeren som varslet om problemene ville alle manglene med etterforskningen blitt feiet under teppet akkurat som de gjorde da de først fikk kritikk i Monika-saken, sier Osen.

Han mener politiledelsen gjentatte ganger har vist at de ikke er i stand til å ta selvkritikk, og at de derfor heller ikke lærer av sine egne feil.

– De burde rive av seg stjernene og finne seg en annen jobb. Det er masse flinke etterforskere og politifolk i Bergen, men de får ikke gjort jobben sin ferdig fordi de har en ledelse som ikke klarer å prioritere riktig, sier Osen.

Etterforskningen av kidnappingssaken ble ikke henlagt, men flyttet til politiet i Sogn og Fjordane etter varslingsrapporten til Berg. Nå skal nye politifolk se på saken med nye øyne – senest denne uken har etterforskere vært i Bergen og foretatt avhør i saken, og Osen setter nå sin lit til at de klarer det politiet i Bergen ikke klarte.