dramatikk i merseyside-derbyet:

Rooney sikret Everton-poeng etter kontroversiell straffe

Mohamed Salahs praktscoring så ut til å avgjøre, men Wayne Rooney ville det annerledes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool - Everton 1-1

Mohamed Salahs praktfulle soloscoring så lenge ut til å avgjøre Merseyside-derbyet. Liverpools toppscorer rundlurte Everton-forsvaret før han prikket ballen inn i krysset til 1-0. Men fra benken måtte Salah se Wayne Rooney sørge for poengdeling.

– Scoringen er nydelig. Det er så bra gjort. Og han har gjort det så mange ganger denne sesongen. Det er bare å hylle denne egypteren, sa TV 2-ekspert Erik Thorstvedt om Salahs 13. Premier League-mål.

Se den magiske scoringen i videovinduet øverst.

Men etter 65 minutter ble Salah tatt av banen, og fra benken kunne han se Wayne Rooney sette inn utligningen etter at Dejan Lovren lagde straffe i en duell med Dominic Calvert-Lewin.

– Dette mener jeg ikke er i nærheten av å være straffespark, sier TV 2-ekspert Erik Thorstvedt om avgjørelsen.

Brede Hangeland mener også det var feil å dømme straffespark.

– Dommer Pawson markerer at det er strake armer. Det er ørlite grann armer, men det er for lite. Det er en idrett med kroppskontakt. Calvert-Lewin vet hva han holder på med, sier Hangeland.

Liverpool fortsatte å dominere, men det kom aldri noe seiersmål. Etter kampen viste både Jürgen Klopp og Dejan Lovren at de var svært misfornøyde med dommerteamets innsats.

Klopp raste i intervju
Også i TV-intervjuet var Klopp svært gretten og misfornøyd.

– Vi var gode, men scoret ikke nok. Jeg så kun ett lag på banen. Jeg kan ikke forstå disse situasjonene. Sigurdsson burde blitt utvist for taklingen på Henderson. Det er uforstålig å dømme et slik straffe. Man ser det på bildene. Det er ingenting.

Klopp fortalte også hva han sa til dommeren.

– At han ikke forstår hva han gjorde der. Jeg brukte ikke noen banneord. Jeg kan ikke forstå at man i en slik kamp, der ett lag gjør alt i 90 minutter for å vinne, mens det andre laget ikke var i boksen vår - jeg vet ikke om de hadde et skudd på mål en gang - at man åpner døren på denne måten.

Liverpool-manageren brøt ut i rå latter da Sky-reporteren ymtet frempå at enkelte engelske eksperter mente det var riktig å dømme straffe.

– Da kan vi stoppe intervjuet. Jeg vil heller snakke med folk som har litt forståelse for fotball, snerret Klopp.

Tyskeren ble også konfrontert med Salah-byttet.

– Det er min jobb. Jeg må gjøre avgjørelser. Jeg er sikker på at det var riktig. Vi tok inn Firmino. Vi kunne scoret før, og vi kunne scoret etterpå, sa Klopp før han igjen begynte å snakke om hvor lite Everton skapte.

Storfornøyd Rooney
Wayne Rooney var strålende fornøyd med poenget, og ikke minst å score i Merseyside-derbyet.

– Det er alltid fint å score mot Liverpool - uansett hvem man spiller for.

– Det var et klart straffe. Han ble dyttet. Det var en god dommeravgjørelse, sa Rooney.

Slik var kampen
Jürgen Klopp valgte å benke både Roberto Firmino og Philippe Coutinho fra start, mens Dominic Solanke fikk en overraskende startmulighet.

James Milner fikk kampens første store mulighet. Mohamed Salah slo inn fra høyre, men Jonjoe Kenny kastet seg frem og blokkerte Milners avslutning.

Liverpool hadde klart mest ball de første 30 minuttene, men Klopps gutter klarte ikke å komme seg til de helt store sjansene i snøværet.

Det tok 35 minutter før kampens gule kort ble utdelt. Gylfi Sigurdsson var altfor sent ute i en duell med Liverpools Jordan Henderson, men kapteinen kom seg raskt på beina igjen.

Salah tryllet inn 1-0
Noen minutter senere ble det et nytt Everton-kort da Idrissa Gueye klippet ned landsmannen Sadio Mané bakfra. Men det var like etterpå det virkelig skulle smelle på Anfield.

Salah lekte seg forbi både Martina og Gueye, før han skrudde ballen i det lengste hjørnet på praktfullt vis.

– Selvsagt er det Mohamed Salah! Det var ikke mange trekkene. Kulissene er nesten som et eventyr, og julen er i ferd med å ringes inn i den røde delen av Merseyside, sa TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Og nå var Liverpool virkelig i gang. Først prøvde Salah seg med en kraftsalve av et skudd, før Mané misbrukte en stor mulighet alene med Pickford. Inne foran mål sto hele tre Liverpool-spillere klare til å trille ballen inn bak Pickford, men Mané gikk for den egoistiske varianten. Dermed kunne Liverpool gå til pause med 1-0.

Endringer fra Big Sam
Sam Allardyce var alt annet enn fornøyd med de første 45, for ved pause byttet han inn både Aaron Lennon og Morgan Schneiderlin. Ut gikk Tom Davies og Oumar Niasse.

Men det ble ingen umiddelbar bedring. Etter 48 minutter var Salah kun centimetere unna å doble ledelsen etter et flott Milner-innlegg, men headingen gikk utenfor stolpen.

Ti minutter senere prøvde Mané seg på et frekt brasseforsøk, men Pickford reddet ballen enkelt. Etter 65 minutter fikk Joe Gomez en stor mulighet, men headingen fra fem meter gikk like over mål. Like etter bestemte Klopp seg for å slippe til Roberto Firmino. Ut gikk Salah.

Rooney-utligning på straffe
Med eller uten Salah, Liverpool var fortsatt det klart beste laget i vinterværet, og så ut til å ha kontroll på det aller meste. Men etter 75 minutter var Everton på en sjelden visitt i Liverpool-boksen, og Calvert-Lewin gikk i bakken etter en duell med Dejan Lovren.

– Det er en liten arm fra Lovren, men Liverpool blir fryktelig hardt straffet, sa Wikestad.

Wayne Rooney banket utligningen knallhardt i mål bak Mignolet.

– Det er nesten ikoniske bilder, sa Wikestad da engelskmannen feiret ellevilt foran fansen.

Kort tid etter ble målscoreren byttet ut. Liverpool styrte spillet også etter utligningen, men noe seiersmål ble det aldri.

Slik stilte lagene:

Liverpool: Mignolet; Gomez, Lovren, Klavan, Robertson; Oxlade-Chamberlain, Milner, Henderson, Mané: Salah; Solanke.

Everton: Pickford; Kenny, Holgate, Williams, Martina; Rooney, Gueye, Davies, Sigurdsson; Calvert-Lewin, Niasse