Dæhlies advarsel: – Klæbo må ikke legge på seg

Bjørn Dæhlie råder Johannes Høsflot Klæbo til ikke å bygge muskler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har aldri sett noen gå så fort på ski som Klæbo, eksplosiviteten er helt unik, men han må ikke finne på å legge på seg, sier Dæhlie til TV 2.

Den levende skilegenden er rask med å understreke at det handler om muskelmasse.

– Johannes er lett og fin i kroppen. Det håper jeg at han tar vare på og ikke blir for ivrig med styrketrening og blir tyngre i form av større muskler. Han er er jo et helt unikt talent, mener Dæhlie.

Og den ukronede skikongen Høsflot Klæbo kan berolige den tidligere.

– Slapp av, jeg skal ikke bygge muskler. Jeg skal bare fortsette å trene som jeg har gjort. Jeg skal opprettholde det jeg har av muskler, Bjørn har gode poenger, sier Klæbo.

Bedre og bedre

Etter oppvisningen i Davos møttes den gamle og den nye mester i målområdet. Bjørn Dæhlie boblet av superlativer om trønderen.

– Det som er ekstra spennende med et slikt supertalent er at han blir bedre av å bli eldre. Hans beste tid som løper tipper jeg er de neste fire-fem årene. Han har jo det meste, det har vi sett på sprintløpene, men også på distanse er han sterk, det så vi senest på tremila på Lillehammer. Men det løpet viste også at det lugger litt når det gjelder O2, altså kapasitet.

– Han er ikke helt på det nivået du hadde der?

– Nei, hehe...men Johannes er jo fortsatt bare 21 år. Tenk bare på hvordan han har utviklet seg taktisk siden i fjor, hvor han i ivrigheten brente for mye krutt på feil steder. I år er han mye mer moden, mener Dæhlie.

Bør gå femmila!

Samtidig kommer nok presset til å vokse og vokse.

– Det blir nå en ny situasjon med skyhøye forventninger fra stadig flere, og i februar blir det straks litt mer seriøst og alvorlig med OL, påpeker han.

Derfor tror Dæhlie at det er sunt at stortalentet har noen som kan holde ham litt igjen.

– Det å jobbe i medgang er bare moro. Jeg opplevde at det var mer slitsomt etter at jeg hadde gått et par dårlige renn, da ble jeg fort litt usikker. Akkurat nå om dagen tror jeg at det meste er så morsomt for Johannes at det faktisk er sunt at noen holder igjen litt. Som for eksempel at han ikke går søndagens 15 kilometer her i Davos.

Bjørn Dæhlie overrakte også Klæbo skidressen som skal brukes under OL i Sør-Korea, med følgende hilsen:

– Slik du går så trenger vi ikke gå om hverken Skiforbundet eller Olympiatoppen, du er herved uttatt til OL og du er klar for alle distanser, til og femmila!

– Og dette er seriøst?

– Ja, hadde jeg vært i hans situasjon så ville jeg gått 50 kilometeren. Det er den siste øvelsen i OL. Og han er god nok!

Oppgaver i hjemmet

Selv tar 21 år gamle Johannes Høsflot Klæbo suksessen med ro.

– Det er ingen fare med at det tar av på hjemmebane, det må i så fall være på andre arenaer. Derfor er det godt og viktig å komme hjem, der er det ingen forandring på plikter som å ta ut av oppvaskmaskin. Hos mamma hjelper det ikke å gå fort å ski, forklarer Høsflot Klæbo.