VIL PRØVE: Leder i Venstre, Trine Skei Grande, talte til landsstyret på Stortinget lørdag. Der gjorde hun det klart at Venstre vil forsøke et regjeringssamarbeid med Høyre og Frp.
VIL PRØVE: Leder i Venstre, Trine Skei Grande, talte til landsstyret på Stortinget lørdag. Der gjorde hun det klart at Venstre vil forsøke et regjeringssamarbeid med Høyre og Frp. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Venstre går inn i regjeringsforhandlinger

Venstre har bestemt seg for å forsøke å danne en blågrønn regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trine Skei Grande og resten av ledelsen i Venstre har en stund vurdert mulighetene for å delta i regjeringen sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Under en tale lørdag kveld ble partiets avgjørelse offentliggjort.

Trine Skei Grande gjorde det klart at Venstre ønsker å gå inn i regjeringsforhandlinger.

– Gi oss en sjanse til å vise hva vi kan få til. Jeg skal love dere at egenarten til Venstre ikke kommer til å flytte seg. Vi kommer til å stå på for at det skal bli en grønnere og rausere regjering, sa Skei Grande.

Diskuterte lenge

Avgjørelsen ble drøftet i sentralstyret i Venstre under et flere timer langt møte fredag kveld.

– Det er en entydig veldig klar argumentasjon på hvor viktig det er å få gjennomslag for de politiske sakene vi gikk til valg på, sa partileder Trine Skei Grande til TV 2.

Før avgjørelsen ble tatt, snakket TV 2 med flere av medlemmene i sentralstyret, som bekreftet at det var delte oppfatninger rundt hvilken strategi partiet bør velge. Mens noen mente de ville få mest innflytelse av å søke regjeringsmakt, mente andre de ville oppnå like stort gjennomslag ved å forhandle med regjeringen i Stortinget.

Avviser splittelse

De siste fire årene har Venstre og KrF hatt en samarbeidsavtale med Høyre og Frp. I forbindelse med diskusjonen om Venstre vil tjene på å inngå et regjeringssamarbeid, oppstod det oppstått rykter om splittelse innad i partiet. Dette har Skei Grande avvist.

– Det ligner ikke på det de møtene som har vært til nå. Diskusjonen handler om hvordan vi skal få grønnere, rausere og mer sosialliberal politikk, har partilederen uttalt.

Under lørdagens tale erkjente Skei Grande at det ikke ville bli en lett oppgave å inngå regjeringssamarbeid med Høyre og Frp.

– Jeg tror vi skal være ærlig på at det kommer til å være krevende og vanskelig å få til en regjering på borgerlig side. Men vi skal se om dette er mulig, og se om vi kan klare å finne en felles plattform som vi kan bære sammen, sa Venstre-lederen.

– Vi skal gi alle en sjanse

Skei Grande mener det allerede har kommet mange gode forutsetninger for at et samarbeidsprosjekt skal fungere.

– Hvis vi skal gå inn i regjering, handler det om det store sosialliberale prosjektet, som er en frihetsreform. Alle skal ha muligheten til å strekke seg etter det gode liv, få en god barnehage eller skole og utnytte potensialet i hvert barn, sier Venstre-lederen, og fortsetter:

– Frihetsreformen handler om den fineste verdien i den norske velferdsstaten, nemlig at fellesskapet skal hjelpe deg opp igjen om du snubler og detter. Vi skal gi alle dem som trår feil en ny sjanse.

Glad statsminister

FORNØYD: Statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen i regjeringens representasjonsbolig etter Venstre-leder Trine Skei Grandes redegjørelse lørdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
FORNØYD: Statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen i regjeringens representasjonsbolig etter Venstre-leder Trine Skei Grandes redegjørelse lørdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Senere på lørdagskvelden kommenterte Erna Solberg Venstres avgjørelse. Statsministeren la ikke skjul på at hun var svært fornøyd med nyheten.

– Venstre har brukt en del tid på å diskutere dette, og jeg er veldig glad for at de har kommet frem til at de ønsker å gå videre med regjeringssamtaler, sa Solberg.

Hun understreket at ingenting er klart før alt er klart, men gjorde det også tydelig at det er helt reelle forhandlinger som nå skal settes igang. Statsministeren mener de aktuelle partiene gjennom fire år med samarbeidsavtale har lært hverandre å kjenne, og har opparbeidet seg et felles grunnlag.

– Samtidig skal vi være ærlige og si at dette er vanskelige saker. Vi vet hvor konfliktene ligger, som i det grønne skiftet og flyktningpolitikken. Disse sakene forsvinner ikke ved at Venstre går inn i regjering, men vi har vist tidligere at vi kan finne balansepunkter, sa Solberg.