Virtual currency Bitcoin tokens are seen in this illustration picture, December 8, 2017. Picture taken December 8. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Virtual currency Bitcoin tokens are seen in this illustration picture, December 8, 2017. Picture taken December 8. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Foto: Dado Ruvic

Sky News: Hackere fra Nord-Korea stjeler bitcoin

Denne uken stjal hackere bitcoin for 645 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Investorer fortsetter å kaste seg over nettvalutaen bitcoin, som har hatt en enorm vekst i år.

Tidligere denne uken slo hackere til, og stjal 4700 bitcoins tilsvarende 645 millioner kroner. Det var en slovensk markedsplass som ble angrepet, og angrepet var ifølge en markedsansvarlig særdeles sofistiskert og utført av profesjonelle hackere, skrev tek.no fredag.

Britiske Sky News har snakket med sikkerhetseksperter som sier at det er verdien på nettvalutaen som gjør den så attraktiv for hackerne.

Populær blant kriminelle

De tre hackergruppene Lazarus, Bluenoroff og Andariel mistenkes for å være nordkoreanske, og skal ifølge sikkerhetsekspertene stå bak angrep mot bitcoin og banker i Europa og Sør-Korea.

– Tidligere har vi sporet statlige aktører som vanligvis har utført cyberangrep for å hente ut konfidensielle opplysninger og etterretning. I det siste har vi imidlertid oppdaget at noen av APT-gruppene (Advanced Persistent Threat – avansert og vedvarende trussel, red. anm.) prøver å hacke finansinstitusjoner som banker og bitcoin-markedsplasser, sier Ashley Shen til Sky News.

Nettvalutaen har lenge vært populær blant kriminelle fordi den er vanskelig å spore. Pengeoverføringer kan nemlig foregå anonymt.

I mars krevde norsk politi for første gang at narkotiltalte skulle betale tilbake en stor sum bitcoins. Og i desember 2016 bekreftet Kripos at slovenske våpenhandlere hadde solgt våpen til Norge på «Det mørke nettet». Valutaen som var brukt, var bitcoins.