SKREV: Tova Moberg dokumenterte mishandlingen hun ble utsatt for av den daværende kjæresten, både før og etter at det ble slutt mellom dem. Mannen er nå siktet for drapet. Foto: Privat
SKREV: Tova Moberg dokumenterte mishandlingen hun ble utsatt for av den daværende kjæresten, både før og etter at det ble slutt mellom dem. Mannen er nå siktet for drapet. Foto: Privat

Tova-drapet:

Drapstiltalt eks ba vennene lyve da Tova (19) forsvant

Ekskjæresten ba vennene lyve til politiet da det ble kjent at Tova Moberg (19) var forsvunnet. – Jeg ble paranoid, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mai ble 19 år gamle Tova Moberg brutalt drept med hammer.

To dager etter at hun ble meldt savnet, ble hun funnet død i en innsjø ved ekskjærestens gård i Hudiksvall i Sverige.

Etterforskningen har vist at Tova levde i frykt for ekskjæresten, som skal ha vært voldelig og manipulerende.

Den 22 år gamle ekskjæresten står nå tiltalt for drapet.

I retten torsdag forklarte to av vennene hans at de var sammen med både ham og Tova kvelden hun forsvant.

– Bedt om å lyve

De fire skal ha hatt vorspiel på gården, som ligger i nærheten av der hun ble funnet, skriver Expressen. Men i løpet av kvelden skal de to vennene ha reist videre til et biltreff.

Da de senere på kvelden ringte den siktede 22-åringen fikk de beskjed om at de ikke fikk komme tilbake til gården. Ifølge deres forklaring kjørte de rundt i området en liten stund, til de gikk lei og reiste hjem.

Da det morgenen etter ble kjent at Tova var savnet, fryktet ekskjæresten at politiet skulle mistenke ham, forklarte vennene i retten. Derfor valgte de å forklare til politiet at de hadde sett Tova forlate gården sent på kvelden.

– Han (den tiltalte, journ.anm.) ville vi skulle lyve. Og vi gjorde jo det, dumme som vi var, forklarte den ene vennen.

– Ble paranoid

Den tiltalte forklarte i retten onsdag at han var påvirket av tabletter på tidspunktet, og at det føltes som at alle var imot han fordi han var den siste som hadde sett henne.

– Jeg ble paranoid og det var som at alle hakket på meg. Så jeg spurte NN og NN (vennene, journ.anm.) om de kunne finne på en historie i tilfelle det skulle bli en greie, uttalte han, ifølge Aftonbladet.

Han har forklart at Tova forlot gården den kvelden, og ble hentet av en ukjent person. Senere skal han ha hørt lyder utenfor gården, og samtidig lagt merke til at han manglet 2000 kroner fra lommeboken.

22-åringen skal også ha vært nede ved sjøen der Tova ble funnet. På vei tilbake til gården forklarte han at han fant sølvteip. Ifølge tiltalen ble sølvteip brukt til å binde liket til Tova før hun ble dumpet i sjøen.

«Neste gang dreper han meg»

Blant bevisene er Tovas private dagbok, der hun selv beskriver mishandlingen fra ekskjæresten.

«Jeg fikser ikke dette, det blir bare verre og verre. Neste gang dreper han meg», står det i dagboken, ifølge Expressen. På julaften skrev hun at hun «ikke ville dø for noe han har gjort» og at «om hun overlevde til sommeren, skulle hun stikke av».

I tillegg mener aktor, Christer Sammens, at en helseapp på 22-åringens telefon beviser at han ikke sov på drapstidspunktet, slik han selv hevder.

Ekskjæresten på sin side nekter straffskyld, og har blant annet kalt inn et vitne som skal høres om at Tova ble sett på en hamburgerrestaurant ved tidspunktet hun forsvant.