VANT IGJEN: Johannes Thingnes Bø var suveren på lørdagens jaktstart.
VANT IGJEN: Johannes Thingnes Bø var suveren på lørdagens jaktstart. Foto: Roald, Berit

Thingnes Bø overlegen i duellen mot Fourcade

Lørdagens jaktstart ble en nervepirrende duell mellom Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade fulgte hverandre som skygger på lørdagens jaktstart i Hochfilzen. De to rivalene lå langt foran resten av feltet og duellerte om seieren på siste skyting.

Der var nordmannen overlegen. Johannes Thingnes Bø plaffet ned alle fem blinkene, mens franskmannen sprakk totalt og bommet hele tre ganger i fine forhold.

– Inn mot standplass tenkte jeg på å bygge selvtillit, si til meg selv at jeg er god, sterk og ikke sliten. Det handler om å ha troen på at du er sterkere. Da jeg traff raskt og godt satte jeg press på ham, sier Thingnes Bø til NRK.

Dermed ble sisterunden en ren parademarsj for Thingnes Bø. Han vant med 59 sekunder ned til nestemann, Jakob Fak, og kunne feire sin andre verdenscupseier for helgen

– I dag var han best. Det var godt å se at han fikk ned alle blinkene på siste stående der, sier sportssjef Per Arne Botnan i Norges Skiskytterforbund til NTB.

Botnan mente at Bø tok en «Fourcade» da han lynkjapt smelte ned den første blinken på siste stående og fortsette i et tempo som Fourcade ikke maktet å følge.

– Da er det tøft å bli stående igjen. Dette var godt for Johannes etter et par halvdårlige prestasjoner på standplass i det siste. Det er dette han har jobbet hardt med i de siste månedene, og i dag ville han virkelig treffe. Da er det ekstra godt å lykkes, sier Botnan.

Ikke minst fikk sportssjef Botnan se at Thingnes Bø holdt hodet kaldt selv om han åpnet ballet med to bom på første liggende.

– Han er sterk og kald og er blitt en bedre skiskytter, fastslår Botnan.

Dette var 24-åringens 16. verdenscupseier totalt. Kun Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen har flere verdenscupseirer av de norske i skiskyting.

Bak Thingnes Bø ble det en skikkelig thriller om den siste pallplassen. Storebror, Tarjei Bø, gikk seg opp fra en 14. plass til å kjempe om tredjeplassen på sisterunde. Tempoet i avslutningen ble imidlertid for tøft for nordmannen og det ble Martin Fourcade som stakk av med tredjeplassen. Bø tok likevel en sterk femteplass.

Gikk først ut

Etter den overlegne seieren på sprinten fredag, gikk Johannes Thingnes Bø ut som førstemann i snødrevet i Hochfilzen.

Jagende bak ham kom en revansjelysten Martin Fourcade. Franskmannen startet tolv sekunder bak Bø.

Men allerede etter første skyting var de like langt. Thingnes Bø bommet to ganger i ufyselige forhold, mens Fourcade måtte bare ut i én strafferunde. Dermed gikk franskmannen ut kun sekundet foran sin norske rival, og man ble servert en herlig duell mellom de to beste skiskytterne i verden for øyeblikket.

På andre skyting skjøt begge feilfritt, så å si synkront, og de fortsatte samarbeidet i løypen. På første stående skyting måtte begge to nok en gang ut i hver sin strafferunde. Dermed var det duket for en ordentlig duell på siste skyting.

Der var nordmannen overlegen, og kunne dermed gå ut på sisterunden i ensom majestet.

Henrik L'Abée-Lund steppet inn som reserve for Emil Hegle Svendsen fredag og endte på en solid femteplass etter feilfri skyting. Han skjøt feilfritt også på de to første skytingene på lørdangens jaktstart og var lenge nærmest duoen i tet. 31-åringen sprakk imidlertid på første stående skyting og måtte ut i hele tre strafferunder. Han endte til slutt på 8. plass.

Lars Helge Birkeland ble nummer 10. Erlend Bjøntegård og Ole Einar Bjøndalen endte på henholdsvis 34.- og 46. plass, langt bak vinneren.