Søviknes om skandalen: – Har preget meg hele livet etterpå

For to uker siden sa Erna Solberg at hun aldri kan tilgi det Terje Søviknes gjorde for 17 år siden. På Nyhetskanalen fortalte Søviknes hvordan saken har preget han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2000 kom det frem at nåværende Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) hadde hatt sex med en 16 år gammel FpU-delegat på en konferanse. Dette skjedde mens han var nestleder i Fremskrittspartiet.

– Det er en forferdelig sak fra 17 år tilbake som har preget meg hele livet etterpå, og preget alle de som var involvert den gangen, med den medieoppmerksomheten det avstedkom, sier Søviknes til TV 2.

Skandalen førte til at Søviknes i flere år trakk seg tilbake fra rikspolitikken, før han for et år siden returnerte som olje- og energiminister i Erna Solbergs regjering.

– Jeg har jo sagt at det skulle aldri skjedd, og at det var mitt ansvar det som skjedde den gangen.

– Helt naturlig at statsministeren kommenterer

Solberg fortalte i et intervju for to uker siden at hun aldri kommer til å unnskylde Søviknes' handlinger. Likevel påpekte hun at alle må få en ny sjanse, og at man skal ha mulighet til å komme tilbake.

– Min opplevelse er at Terje Søviknes tydelig har sagt at han også mener at det var feil og at han har levd med det hver dag siden dette skjedde. Da er det også på tide å gi folk nye sjanser, sa Solberg.

– Det var helt naturlig at det ble kommentert fra statsministerens side, fordi det har vært fokus og på sextrakassering i det politiske miljøet denne høsten. Samtidig så håper jeg at vi ikke kommer dit at det ikke skal være muligheter for å reise seg igjen og komme tilbake og gjøre en jobb, når man har stått i en vanskelig sak og har innrømmet at dette skulle aldri skjedd og beklaget, sier Søviknes.

– Må se alle personene som står oppi dette

I lyset av høstens #metoo-kampanje, påpeker olje- og energiministeren at det er viktig å se alle personene som er involvert i slike saker.

– Jeg tenker at man ihvertfall må være bevisst når disse enkeltsakene kommer nå, og det kommer helt sikkert til å komme flere, det er at man hele tiden ser alle personene som står oppi dette. Det å stå i stormen, som Davy Wathne har opplevd et par dager, det er tøft der og da, for alle involverte. Noen blir mer eksponerte enn andre, og det å ta vare på folk i sånne og situasjoner og vise omsorg, det er utrolig viktig.

Saken ble i sin tid etterforsket av politiet, og henlagt som intet straffbart forhold. Søviknes forteller at han lærte mye av å stå i stormen.

– Jeg lærte mye av dette, i forhold til det som egentlig var fokuset her, forskjellig alder og forskjellig posisjon i organisasjonen.