SKJEBNEDAG: Venstres landsstyre skal ta stilling til om partiet vil inn i forhandlinger om regjeringsmakt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKJEBNEDAG: Venstres landsstyre skal ta stilling til om partiet vil inn i forhandlinger om regjeringsmakt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Skjebnedag for Venstre

STORTINGET (TV 2): Venstreleder Trine Skei Grande har skrevet to ulike taler til landsstyret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Trine Skei Grande og resten av ledelsen i Venstre har sondert mulighetene for en regjeringsdeltagelse, skal landsstyret i venstre lørdag ta stilling til om partiet bør gå inn i formelle forhandlinger om å gå inn i regjering sammen med Høyre og Frp.

Skei Grande bekrefter overfor TV 2 at hun har skrevet to ulike taler til landsstyret, men at hun først vil høre debatten før hun bestemmer seg for hvilken tale hun skal holde. Skei Grande vil i sin tale trekke konklusjonen på regjeringsspørsmålet.

Entydig argumentasjon

I et flere timer langt møte fredag kveld drøftet sentralstyret i partiet situasjonen.

– Det er en entydig veldig klar argumentasjon på hvor viktig det er å få gjennomslag for de politiske sakene vi gikk til valg på, sier partileder Trine Skei Grande til TV 2 før lørdagens landsstyremøte.

TV 2 snakket med flere av medlemmene i sentralstyret som bekreftet at det var delte oppfatninger rundt hvilken strategi partiet bør velge. Mens noen mente de vil få mest innflytelse av å søke regjeringsmakt, mener andre de vil oppnå like stort gjennomslag ved å forhandle med regjeringen i Stortinget.

Krevende beslutning

De siste fire årene har Venstre i likhet med KrF hatt en samarbeidsavtale med Høyre og Fremskrittspartiet.

– Det er i slekt med de vanskeligste beslutningene jeg har vært med på. Jeg har bestemt meg og skal gi mitt råd til landsstyremøtet, sier partiveteran Odd Einar Dørum, som var med da Venstre ble splittet på Røros i 1972.

Sentralstyremedlem Sveinung Rotevatn tror Venstre vil stå samlet rundt den beslutningen landsstyret bestemmer seg for.

– Det er delte meninger om hva som er den beste veien videre. Kan vi få mest gjennomslag med å sitte i regjering eller mer gjennomslag ved å sitte i en litt friere rolle i Stortinget, sier Rotevatn.

Han mener det er det politiske gjennomslaget som må være avgjørende for om venstre skal gå i regjeringsforhandlinger.

– I landsstyret i Venstre bruker vi å snakke oss sammen. Jeg håper at vi langt på vei håper at vi kan bli enige om hvilken vei vi skal gå fremover. Selv om det kanskje vil være en uenighet om vi skal gå i regjering vil det være enighet om hvilken vei vi skal gå videre, sier Rotevatn.

Avviser splittelse

Partileder Trine Skei Grande avviser imidlertid at Venstre er splittet i to klare fløyer før den viktige avgjørelsen.

– Det ligner ikke på det de møtene som har vært til nå. Diskusjonen handler om hvordan vi skal få grønnere, rausere og mer sosialliberal politikk, sier hun.

– Tror du landsstyret vil gi et enstemmig råd om å gå inn i regjeringsforhandlinger?

– Jeg håper det er entydige prioriteringer på hvilke saker et er viktig å få gjennomslag for. Det kommer til å være utgangspunktet. Så får vi se hvilken taktikk som er best for å få gjennomslag, sier Venstre-lederen.

– Hvor stor er sannsynligheten for at Venstre vil inn i regjeringsforhandlinger?

– Jeg driver ikke med sannsynlighetsberegning. Det er deres jobb.

Tror på ja

Politisk kommentator Arne Strand tror Venstres landsstyre i helgen kommer til å si ja til å gå inn i regjeringsforhandlinger.

– Det er et risikoprosjekt det Venstre nå gir seg inn på. Det ser ganske vanskelig ut for Venstre, fordi distrikts-Venstre står ganske klart mot by-Venstre, sier Strand.

Asyl- og klimapolitikk er blant de vanskeligste spørsmålene. Her er det stor uenighet mellom Venstre og Frp. i tillegg er det stor uenighet i spørsmål som narkotikapolitikk og oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Tanken på fire år til i opposisjon er lite lysten sett fra mange venstrefolks side. De får presentert seg med nye folk som vil kunne etter deres mening lyse i offentligheten, og sitter du i regjering får du utrettet mer enn om du sitter i opposisjon. jeg tror flertallet havner på et ja til å gå inn i forhandlinger, sier Strand.