Trump ber velgerne i Alabama om å stemme på kontroversielle Roy Moore, fremfor motkandidaten fra Demokratene.
Trump ber velgerne i Alabama om å stemme på kontroversielle Roy Moore, fremfor motkandidaten fra Demokratene. Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Trump kalte Stoltenberg for «min største fan i hele verden»

På et massemøte i Florida sa Donald Trump at Natos generalsekretær er en stor fan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et massemøte i Pensacola i Florida, kunne USAs president, Donald Trump, fortelle at generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, er «hans største fan». Årsaken er at betalingene til Nato har økt etter at Trump kom inn i Det hvite hus.

– Den siste tiden har Stoltenberg, som er sjefen i Nato, og min største fan i hele verden, ikke kunnet få noen til å betale Nato, sa Trump.

På møtet benyttet også Trump muligheten til å be velgerne i nabostaten Alabama om å stemme på overgrepsanklagede Roy Moore i senatorvalget. Mange av dem som var kommet dit fredag, hadde krysset over fra Alabama for å høre presidenten, og hans beskjed var klar.

– Vi har ikke råd, landets fremtid har ikke råd, til å tape denne senatsplassen, sa Trump med henvisning til at republikanernes flertall i Senatet er på 52 mot 48 representanter.

– Nikkedukke

– Det siste vi trenger er en liberal Demokrat i Senatet, hvor vi allerede har så liten margin, skrev han på Twitter tidligere på dagen, med henvisning til Moores motkandidat Doug Jones.

– Han er en gjennomført nikkedukke. Det er noe alle vet, sa Trump, som mener Jones er «fullstendig kontrollert» av Demokratenes parlamentariske ledere Nancy Pelosi og Chuck Schumer.

I Roy Moore ser Trump derimot en kandidat han ønsker å ha med seg i Kongressen.

– Vi trenger noen i Senatet som vil stemme for å gjenreise Amerikas storhet, noe som innebærer en tøff holdning når det gjelder kriminalitet, grenser og innvandring, sa Trump.

Den siste tiden har en rekke kvinner beskyldt 70 år gamle Moore for seksuell trakassering og upassende oppførsel overfor dem. Påstandene inkluderer overgrep mot to tenåringsjenter mens Moore selv var i 30-årene. Moore avviser anklagene.

Florida – nær Alabama

Mens Det hvite hus hele tiden har påpekt at arrangementet var et valgmøte for Trump i Florida, har mange merket seg nærheten til Alabama. Det har ført til spekulasjoner om at han ønsker å gi Moores valgkamp et løft, men uten å reise til Alabama selv.

– Dette handler ikke om at han ikke er i Alabama, men at han er i Pensacola, som er et Trump-område. Det ligger i en delstat der han vant klart i valget i fjor. Han besøker Florida fra tid til annen. Det er en viktig delstat, sier talsmann Raj Shah i Det hvite hus.

Shah sier presidenten har gjort det klart at anklagene mot Moore er «foruroligende og bekymringsfulle» og må tas alvorlig. Samtidig sier han at det også må tas hensyn til at Moore hele tiden har bedyret sin uskyld.

(©NTB)