Nord-Korea fordømte den felles øvelsen av luftstyrker som USA og Sør-Korea satte i gang denne uken.
Nord-Korea fordømte den felles øvelsen av luftstyrker som USA og Sør-Korea satte i gang denne uken. Foto: NTB scanpix

USAs gamle krigsplan mot Nord-Korea frigitt: Spådde blodbad

Bill Clinton vurderte å angripe atomanlegg med kryssermissiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1994 oppsto det en akutt krise da Nord-Korea atomprogram ble oppdaget, og USA forberedte seg på å slå til militært.

Dokumenter som ble offentliggjort fredag viser at USA trodde at de sammen med Sør-Korea kunne vinne en konflikt, ifølge nyhetsbyrået AP som siterer dokumenter fra stiftelsen the National Security Archive.

Pentagon anslo store tapstall i løpet av de tre første månedene: Rundt 490.000 sørkoreanske liv og 52.000 amerikanske liv.

USAs president Bill Clinton vurderte å angripe et nordkoreansk atomanlegg med kryssermissiler, da tidligere president Jimmy Carter reiste til Pyongyang og forhandlet med regimets leder. Forhandlingene førte til en avtale, og Nord-Korea stoppet sitt atomprogram.

Den tidligere generalen Rob Givens, som tjenestegjorde i fire år på Korea-halvøya, har tidligere sagt at et Pentagon-scenario anslår 20.000 drepte hver dag i Sør-Korea i en konvensjonell krig.

– Krig er uunngåelig

Denne uken advarte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om at en krig med Nord-Korea vil bli en katastrofe med konsekvenser for hele verden. Nord-Koreas prøveskytinger og prøvesprengninger var hovedtema på NATOs utenriksministermøte i Brussel.

Nord-Korea mener at krig er uunngåelig, spørsmålet er bare når krigen bryter ut, ble det sagt denne uken i en uttalelse fra det statlige nyhetsbyrået KCNA, ifølge Reuters. Utenriksdepartementet i Nord-Korea mener Donald Trump og hans regjering ber om at det bryter ut en atomkrig.

– Vi ønsker ikke krig, men viker heller ikke unna. Dersom USA skulle feilberegne vår tålmodighet og tenne lunten for en atomkrig, vil vi med vårt mektige atomarsenal sørge for at USA betaler en høy pris, het det i uttalelsen fra Nord-Koreas nyhetsbyrå.