A-ha-manager: – Redd det skulle gå til helvete

Ny dokumentar viser intense diskusjoner mellom bandmedlemmene før konsert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morten Harket (57), Paul Waaktaar-Savoy (56) og Magne Furuholmen (54) spilte tidligere i år to eksklusive konserter på Giske i Møre og Romsdal.

Intimkonsertene var opptak til det prestisjetunge «MTV Unplugged»-prosjektet.

I dokumentaren «a-ha Unplugged – På innsiden», som sendes på TV 2 mandag kl. 22.30, får vi et innblikk i hvordan bandet jobbet i dagene før deres første akustiske plateinnspilling.

Konflikter

Temperaturen kan bli høy når artister skal bli enige. Historiene om de ulike personlighetene og de interne konflikten har eksistert like lenge som bandet selv.

I tillegg har produsent Lars Horntveth også klare meninger om hvordan tingene skal gjøres.

– Han er en seig faen. Det skal han ha, sier Morten Harket.

Horntveth brukte nesten et halvt år på å lage akustiske versjoner av a-has låter. Deretter hadde han noen få dager sammen med bandet i studio der de sammen måtte komme til enighet om hvordan resultatet skulle låte.

Det gikk ikke helt uten diskusjoner.

– Han lagde noen demoer som vi fikk litt sjokk av, forteller Magne Furuholmen.

Ble advart

Produsenten hadde en liten anelse om hva som ventet ham.

– Da jeg ble spurt om å gjøre denne jobben, så fikk jeg mange advarsler om hva som kom til å skje. Alt var sorgen på en måte. Men så er det jo a-ha, jeg er kjempefan. Det ville vært veldig merkelig å si nei, sier Horntveth.

Manager Harald Wiik fryktet at arbeidet med MTV-prosjektet skulle gå riktig galt.

– Jeg er redd for at alt skal gå til helvete. At det skal bli en kjempekonflikt. Enten mellom Paul, Morten og Magne – eller mellom dem og Lars. Eller en kombinasjon, sier Wiik.

Det legendariske «MTV Unplugged» startet på slutten av 80-tallet. Artister som Nirvana, Jay-Z, Eric Clapton og Adele er noen av stjerne som har gjort akustiske versjoner av låtene sine til konsertserien.

I januar og februar 2018 skal a-ha ut på en akustisk turne i Europa, hvor blant annet Oslo spektrum, O2 Arena i London og flere tyske byer får besøk.

Onsdag sendes intimkoserten fra Giske på TV 2 kl. 22.40. Du kan allerede nå se den på TV 2 Sumo.