– Israel bomber mål på Gazastripen

Palestinske demonstranter barket sammen med israelsk politi og den israelske hæren. Fredag kveld gjennomførte Israel luftangrep mot Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst ti palestinere ble såret da Israel gjennomførte luftangrep mot mål på Gazastripen, opplyser palestinske sikkerhetskilder.

Angrepet bekreftes av det israelske forsvaret (IDF), som opplyser at luftangrepet var rettet mot Hamas-mål og at det var et svar på tidligere rakettangrep fra Gazastripen mot Israel.

Angrepene skjedde fredag kveld, etter en urolig dag med store demonstrasjoner i kjølvannet av USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Flere hundre israelske politifolk ble fredag sendt til gamlebyen i Jerusalem i forkant av den muslimske fredagsbønnen.

Etter at flere lederpersoner i palestinske organisasjoner varslet en ny intifada og store demonstrasjoner mot Israel og USA, har sikkerhetsnivået blitt oppjustert kraftig.

BAKGRUNN: Derfor er spørsmålet om Jerusalem så brennbart.

Bilder fra gamlebyen viser håndgemeng mellom palestinere og israelske soldater og politifolk. Flere har blitt arrestert.

Ifølge nyhetsbryået AP er en person drept og minst 60 skadet i sammenstøt på Vestbredden og på Gazastripen fredag. Den drepte er en 30 år gammel mann.

Mer enn tyve av de sårede er truffet av gummikuler, mens et mindre antall har skuddskader, skriver avisen.

HØY BEREDSKAP: Israelske soldater har inntatt posisjon nær det israelske kontrollpunktet i Ramallah på Vestbredden.
HØY BEREDSKAP: Israelske soldater har inntatt posisjon nær det israelske kontrollpunktet i Ramallah på Vestbredden. Foto: Abbas Momani/AFP.

Følg direktesending fra demonstrasjoner i Israel, på Gazastripen og på Vestbredden øverst i artikkelen.

Inne i al-Aqsa-moskeen i Jerusalem hadde flere tusen mennesker samlet seg til ukens viktigste bønn fredag morgen.

På plassen utenfor klippemoskeen, som etter bønnen ble fylt opp av sinte demonstranter, ropes det slagord mot USA og Israel.

SKADD: Palestinsk ambulansepersonell frakter en skadet mann bort på båre etter sammenstøt med israelske soldater ved et kontrollpunkt i Ramallah fredag.
SKADD: Palestinsk ambulansepersonell frakter en skadet mann bort på båre etter sammenstøt med israelske soldater ved et kontrollpunkt i Ramallah fredag. Foto: Abbas Momani/AFP.

Ifølge Jerusalem Post hadde det allerede tidlig fredag formiddag kommet til sammenstøt mellom en liten gruppe palestinere og israelske soldater i Betlehem. Demonstrantene kastet stein på soldatene, som svarte med å avfyre tåregass.

TV 2s reporter Pål T. Jørgensen er i Betlehem og forteller at det er mange ungdommer i gatene.

– Politiet har brukt tåregass, men ikke gummikuler som de gjorde i går. De har fått beskjed om å være forsiktige, og de fremstår som tilbakeholdne, sa Jørgensen fredag formiddag.

Midt under direkterapportering fra Betlehem, skytes det tåregass mot demonstrantene som har samlet seg mellom TV 2s livepunkt og israelske styrker. Se video her:

Hamas har erklært denne fredagen som vredens dag. Palestinere både i Jerusalem, på Gaza og på Vestbredden har forberedt seg på demonstrasjoner.

AMPERT I GAMLEBYEN: Israelske sikkerhetsstyrker havnet i håndgemeng med palestinere i gamlebyen i Jerusalem fredag. Store politistyrker er utplassert i området.
AMPERT I GAMLEBYEN: Israelske sikkerhetsstyrker havnet i håndgemeng med palestinere i gamlebyen i Jerusalem fredag. Store politistyrker er utplassert i området. Foto: Thomas Coex/AFP.

Dette åpner helvetes porter, sa en Hamas-leder etter at USAs president offisielt anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

I videovinduet øverst kan du følge situasjonen direkte.

Klokken 12 fredag kunne man se brennende bildekk og steinkastende mennesker i gatene i de palestinske områdene.

Den israelske hæren har tatt oppstilling.

BAKGRUNN: Derfor er spørsmålet om Jerusalem så brennbart.

Også i en rekke andre land har demonstranter tatt til gatene for å markere sin motstand mot USAs anerkjennelse av Jerusalem og mot staten Israel.

BRENNER FLAGG: Muslimske menn i Kashmir brant fredag etterligninger av israelske og amerikanske flagg i protest mot USAs anerkjennelse av Jerusalem.
BRENNER FLAGG: Muslimske menn i Kashmir brant fredag etterligninger av israelske og amerikanske flagg i protest mot USAs anerkjennelse av Jerusalem. Foto: Dar Yasin/AP.

Bilder fra internasjonale nyhetsbyråer viser tusenvis av mennesker som demonstrerer i både Pakistan, Iran, Malaysia og Indonesia, Bangladesh og Jordan.

MALAYSIA: Pro-palestinske muslimske demonstranter har tatt til gatene også i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. Demonstrantene tok seg fredag formiddag mot den amerikanske ambassaden i byen.
MALAYSIA: Pro-palestinske muslimske demonstranter har tatt til gatene også i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. Demonstrantene tok seg fredag formiddag mot den amerikanske ambassaden i byen. Foto: REUTERS.