Dyrebare veddeløpshester er blandt hestene som er sluppet ut av stallene sine for å flykte fra flammene.
Dyrebare veddeløpshester er blandt hestene som er sluppet ut av stallene sine for å flykte fra flammene. Foto: Paul Sisson / The San Diego Union-Tribune via AP

450 livredde hester sluppet løs i California

Minst 29 hester og mange andre dyr har blitt ofre for skogbrannene i California

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Horder av løse hester galopperer forbi palmetrær i flammer ved et luseriøst ridesenter i San Luis Rey Downs.

– 450 av hestene her er blitt sluppet ut av stallene sine for å berge livet, sier MaC McBride fra Thoroughbred Club, til nyhetsbyrpet AP.

Hestene er veddeløpshester og andre hester som er verdt mange millioner kroner.

Mange døde hester

Så langt har hestetrenere funnet 29 døde hester. Trolig er antallet mye høyere, skriver Washington Post.

Mens mange branner herjer rundt Los Angeles, oppstår nye eksplosive branner sør for storbyen i California.

Hester og mennesker forsøker å komme seg i sikkerhet etter hvert som flammene nærmer seg La Canada Flintridge.
Hester og mennesker forsøker å komme seg i sikkerhet etter hvert som flammene nærmer seg La Canada Flintridge. Foto: David Crane

En trailerpark i den lille byen Fallbrook er lagt i aske. Fallbrook er kjent for avokado-farmer og ridesentre.

– Vi kjørte gjennom en vegg av flammer. Jeg visste ikke om vi ville greie det. Jeg tråkket bare gassen i bånn og vet at vi kjørte i minst 160 kilometer i timen, kanskje mer, sier Wendy Frank etter at hun greide å redde hestene sine i det lille tettstedet Ojai i åsene opp fra kysten.

Arturo Castaneda klatrer inn i stallen til en av de døde hestene. Bilder fra stedet viser mange forbrente hestekropper David McNew/Getty Images/AFP
Arturo Castaneda klatrer inn i stallen til en av de døde hestene. Bilder fra stedet viser mange forbrente hestekropper David McNew/Getty Images/AFP Foto: David Mcnew

Mange hesteiere fortviler, og gjør alt for å redde dyrene sine.

– For en hesteeier er det å etterlate en hest utenkelig. Å forlate en hest, er som å forlate et barn, sier Shannon Clark til KSWB.

Det er ikke bare hester folk sørger over. Brannvesenet i Los Angeles melder at hundrevis av kjæledyr har mistet livet i brannen. Det er katter, hunder, høner, esler og til og med lamaer. Både politiet og brannvesenet gjør det de kan for å redde kjæledyrene.

Poltiet twitret et bilde der de skriver: «For noen er det bare en katt. For andre er det en venn, en man er glad i. LAPD har berget mange dyr og bragt dem i sikkerhet den siste uka»

430 bygninger er brent ned siden mandag. 230.000 mennesker har blitt bedt om å forlate hjemmene sine.

Luksushjem går tapt

I Bel-Air, der styrtrike kjendiser som Beyoncé, Elon Musk og Rupert Murdoch bor, kjemper brannmannskaper på spreng for å hindre at storslåtte palasser i hundremillionersklassen blir flammenes rov.

Myndighetene har sendt ut et såkalt purpur-varsel, noe som aldri har skjedd før. Varselet betyr at det er ekstremt kritisk brann-vær som skyldes den fryktede tørre Santa Ana-vinden som gjør at brannene sprer seg på sekunder.

Vindkast på over 35 sekundmeter gjør slukkingen svært vanskelig, og brannene har de siste dagene lagt et nærmere 470 kvadratkilometer stort område i aske.

– Det blåser svært kraftig fra nordøst til sørvest, noe som har fått brannene til å blusse opp, sier Los Angeles' borgermester Eric Garcetti.