TATT I DOPING: Tsjekkiske Dominika Novotna (til høyre) tapte kampen mot islandske Valgerdur Gudsteindottir under Oslofjord fight night i oktober. Nå er hun tatt i doping.
TATT I DOPING: Tsjekkiske Dominika Novotna (til høyre) tapte kampen mot islandske Valgerdur Gudsteindottir under Oslofjord fight night i oktober. Nå er hun tatt i doping. Foto: Meek, Tore

Var dopet da hun bokset under Brækhus-stevne

Dopingsak i Oslofjord fight night.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tsjekkiske bokseren Dominika Novotna - som bokset på stevnet til Cecilia Brækhus i Stokke i oktober - er tatt i doping.

Etter det TV 2 erfarer skal hun ha testet positivt på det anabole steroidet Stanozolol.

Dette har nå blitt bekreftet i en pressemelding fra First Lady Promotion.

– Veldig beklagelig
Novotna leverte to positive dopingprøver i forbindelse med stevnet. Utenfor konkurranse den 18. oktober, og så under boksestevnet i Stokke 21. oktober.

– First Lady Promotions beklager at en utøver på vårt stevne har testet positivt, men på samme tid er vi oppmuntret av vårt effektiv antidopingprogram, siden vi tror sterkt på alle utøveres rett til en ren og rettferdig sport, sier Brækhus-manager Morten Andreassen i en pressemelding.

Novotna gikk en av de innledende kampene under Oslofjord fight night, der hun tapte for islandske Valgerdur Gudsteinsdottir.

– Dette er veldig beklagelig. Jeg synes det er trist, men samtidig er det et bevis på at antidopingarbeidet fungerer. Det er leit at det skjedde på stevnet i Stokke, men det viktigste er uansett at juksemakerne blir tatt, sier Brækhus til Dagbladet.

– Lite smart måte å dope seg på
Novotna er nå utestengt frem til hun får sin straff.

– Dette er det samme stoffet Ben Johnson ble tatt for, et anabolt steroid som får musklene til å vokse. Jeg vil nesten kalle det et «historisk stoff», for det er garantert at du blir tatt for det dersom du bruker det og blir testet. Hvis hun har dopet seg med hensikt, for å yte bedre og skaffe seg et konkurransefortrinn, er det en veldig lite smart måte å dope seg på, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad.

– Det blir spennende å høre hva som er forklaringen hennes. Hvis hun har tatt et produkt som inneholder Stanozolol uten at hun var klar over det, og blir trodd, så er det objektive ansvaret fra null til to års utestengelse. Hvis ikke hun blir trodd, så risikerer hun to til fire år. Hun kommer helt sikkert med en forklaring på hvordan hun har fått det i seg, men hun har en dårlig sak, mener Kaggestad.

Dopingsaken mot den tsjekkiske jenta er dårlige nyheter også for Cecilia Brækhus, som tidligere har gått hardt ut mot Norges Idrettsforbund for deres motstand mot proffboksing på norsk jord og påstander om svakheter i antidopingarbeidet.

– Vi visste at NIF kom til å bruke doping nå. De begynner å bli desperate. Først brukte de dette med skader, men vi klarte å vise at alt det de sa om skader og boksing faktisk ikke stemte. Da er neste steg doping, sa hun til VG i 2016.

Brækhus har tidligere uttalt at hennes promoteringssselskap, First Lady Promotion, høster internasjonal anerkjennelse for sitt antidopingarbeid.

– Det er kommet et brev til oss fra World Boxing Council (WBC) når det gjelder akkurat det med antidoping og arbeidet for å avsløre dopingmisbruk. Der står det at forbundet har antidopingarbeid høyt på arbeidslisten sin. Det arbeidet vi gjør ble tatt opp og informert om på den siste kongressen WBC hadde i Miami, og der fikk vi mye skryt, sa hun til NTB i januar i år.

TV 2 har vært i kontakt med Antidoping Norge tidligere i dag, men har foreløpig ikke fått noen kommentarer i sakens anledning.