Trump henviser til sin beslutning om å erklære Jerusalem som Israels hovedstad og å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Teksten er fulgt av en video med klipp der både Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama erklærer Jerusalem som Israels hovedstad.

Trump har rett i at alle disse tre presidentene har lovet å anerkjenne Jerusalem som hovedstad, uten å gjøre noe med det.

Jerusalem er en hellig by både for kristne, jøder og muslimer og da Israel i 1980 erklærte byen som Israels hovedstad, fordømte FN annekteringen av det hovedsaklige palestinske Øst-Jerusalem.

Har utsatt flyttingen

Selv om USA allerede i 1995 vedtok å flytte ambassaden fra Tel-Aviv til Jerusalem, har alle de sittende presidentene fra da benyttet seg av mulighetn til å utsette flyttingen.

Utsettelsene har blitt gjort for seks måneder av gangen, inntil Trump altså valgte å ikke be om utsettelse.

I sin tale onsdag trakk Trump også frem de tidligere presidentenes valg.

– I mer enn tyve år har tidligere presidenter nektet å flytte ambassaden til Jerusalem og å anerkjenne byen som Israels hovedstad. Noen sa de manglet mot, men de tok sine beslutninger basert på fakta de hadde da. Dette har ikke ført til en fredsavtale mellom Israel og Palestina, sa Trump.

I talen hevdet han at flyttingen av ambassaden og anerkjennelsen av Jerusalem, er et steg på veien mot fred.

– Ambassaden vil bli et symbol på fred, sa Trump.

– 80 palestinere skadd

Fredag morgen er det knyttet stor spenning til i hvor stor grad det kommer til å oppstå sammenstøt mellom palestinere og israelske styrker.

Torsdag ble det brent plakater med bilder av USAs president, Israels statsminister Benjamin Netanyahu og amerikanske og israelske flagg i flere palestinske byer, og flere steder kom det til voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og israelske styrker.

Over 80 palestinere ble såret av tåregass, gummikledde stålkuler og skarpe skudd på Vestbredden, opplyste Palestinsk Røde Halvmåne torsdag kveld.

Sender flere hundre politifolk til gamlebyen

Israelsk politi sendte fredag store forsterkninger inn i Jerusalems gamleby, av frykt for mer uro når fredagsbønnen er over.

– Flere hundre ekstra politifolk er utplassert i og rundt Gamlebyen, opplyser en talsmann for israelsk politi, Micky Rosenfeld.

Gamlebyen ligger i Øst-Jerusalem, som ble okkupert av Israel i 1967 og senere annektert. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

Helt siden Trumps kunngjøring onsdag har islamistgruppen Hamas, som vant det siste valget i de palestinske områdene i 2006, oppfordret til opprør.

Varsler en «sinnets dag»

Leder Ismail Haniya raser mot Trump, og vil at palestinere skal demonstrere i tre dager.

– En krigserklæring mot palestinere, sa Haniya torsdag.

Nå vil Hamas at opptøyene skal eskalere og varsler at fredag blir «sinnets dag», skriver Reuters.

– Det blir en dag av sinne, og begynnelsen på en bred bevegelse som gjør opprør for å sikre Jerusalems frihet, sier Haniya.